Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Δημιουργία FBI στην Ελλάδα προανήγγειλε ο Παπουτσής



Υπαστυνόμος, κάτοχος διδακτορικού πτυχίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στην εποχή της «χωροφυλακής» αυτό θα έμοιαζε με σύντομο ανέκδοτο. Σήμερα όμως αποτελεί πραγματικότητα και δεν πρόκειται για μία και μοναδική περίπτωση.

Εκτός από τον κάτοχο διδακτορικού στην ψηφιακή επεξεργασία ήχου και ομιλίας, άλλοι πενήντα εφτά νέοι επιστήμονες, πολλοί από τους οποίους κατέχουν τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών, εντάχθηκαν πριν από λίγες μέρες στο αστυνομικό Σώμα, με σκοπό την αποτελεσματικότερη καταστολή του οικονομικού και ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Οι επιστήμονες αυτοί θα στελεχώσουν στη συνέχεια την υπηρεσία τύπου FBΙ, τη δημιουργία της οποίας είχε εξαγγείλει ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αλλά δεν πρόλαβε να προχωρήσει στο στήσιμο και τη λειτουργία της κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο συγκεκριμένο υπουργείο.

Στην υπηρεσία αυτή και ιδιαίτερα στην πάταξη του οικονομικού εγκλήματος, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, όπως φάνηκε από τις πρώτες δηλώσεις που έκανε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Οι επιστήμονες που εντάχθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ., με τον βαθμό του υπαστυνόμου ειδικών καθηκόντων, κατέχουν τίτλους σπουδών με ειδικότητες όπως: τεχνολογία της πληροφορίας στη διαδικασία υλοποίησης προϊόντων, τεχνολογία συστημάτων και υπολογιστών, λογιστικής και χρηματοοικονομικής, τεχνολογίας συστημάτων και υπολογιστών, πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και αρκετές άλλες.

Δεκαοχτώ από τους 54 είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών διπλωμάτων του Οικονομικού Πανεπιστημίου, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, των πανεπιστημίων Μακεδονίας, Πατρών και Αιγαίου, του Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών και πανεπιστημίων της Αγγλίας.

Από τους 58 επιστήμονες-υπαστυνόμους οι 27 τοποθετήθηκαν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι 22 στη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής και οι υπόλοιποι σε υπηρεσίες σχετικές με το αντικείμενο των σπουδών τους στη Θεσσαλονίκη.

Ετοιμο το Προεδρικό Διάταγμα για τη συγκρότηση της νέας υπηρεσίας Στην τελική ευθεία το FBI... ελληνικού τύπου
Σύμφωνα με πληροφορίες, το προεδρικό διάταγμα που καθορίζει πώς θα συγκροτηθεί η υπηρεσία τύπου FBI στην Ελληνική Αστυνομία είναι έτοιμο και απομένει η έγκριση από τον νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή για να προχωρήσει η διαδικασία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπηρεσία αυτή θα διευθύνεται από τον νυν διοικητή της Ασφάλειας Αττικής και θα υπάγεται στον αρχηγό της Αστυνομίας, όπως και η Αντιτρομοκρατική.

Η νέα υπηρεσία θα έχει αρμοδιότητα σε ολόκληρη την Ελλάδα και θα επεμβαίνει όπου κρίνεται αναγκαίο χωρίς να ενημερώνει τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές.

Βασικοί άξονες
Το ελληνικό FBI θα έχει έξι αστυνομικές υποδιευθύνσεις, με βασικούς άξονες το οικονομικό και ηλεκτρονικό έγκλημα.

Οι άλλες υποδιευθύνσεις θα καλύπτουν τους τομείς της προστασίας ανηλίκων, των ναρκωτικών, της κρατικής ασφάλειας και των εγκλημάτων κατά ζωής και ιδιοκτησίας.

Οι αρμοδιότητές τους
Από τη διερεύνηση ψηφιακών πειστηρίων έως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Στην ερώτηση τι θα κάνουν οι ειδικοί επιστήμονες στην ΕΛ.ΑΣ., αρμόδιος αξιωματικός υπογραμμίζει ότι υπάρχουν πεδία ερευνών στα οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο αστυνομικός με τις περιορισμένες γνώσεις σε ειδικά θέματα. Με δεδομένο ότι το έγκλημα βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά και από πλευράς τεχνολογίας, οι επιστημονικές και εξειδικευμένες γνώσεις κρίνονται αναγκαίες για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Η διερεύνηση ψηφιακών πειστηρίων είναι ο πρώτος τομέας στον οποίο υπάρχει ανάγκη ειδικών επιστημόνων. Χωρίς πειστήρια, επεξεργασμένα επιστημονικά, οποιαδήποτε υπόθεση εξιχνιαστεί από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μπορεί να καταρρεύσει ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ο τομέας της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών έχει επίσης ανάγκη από επιστήμονες με ειδικές γνώσεις.

Οι υποκλοπές δεν γίνονται πλέον με τους κλασικούς «κοριούς» των περασμένων δεκαετιών, αλλά με ηλεκτρονικά μέσα, όπως είναι τα ειδικά προγράμματα που μπορούν να «περάσουν» σε συσκευές κινητών τηλεφώνων.

Μέσω των προγραμμάτων αυτών, μπορεί κάποιος να παρακολουθεί τις επικοινωνίες ενός προσώπου και να λαμβάνει τα μηνύματα του ατόμου που έχει παγιδέψει.

Υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από συνδρομητή που είχε ζητήσει από την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας να του δίνει αναφορά για τα μηνύματα που στέλνει.

Σύμφωνα με την αναφορά, τα μηνύματα δεν τα ελάμβανε μόνο το κινητό τηλέφωνο στο οποίο τα έστελνε ο συνδρομητής, αλλά και άλλο ένα το οποίο ήταν άγνωστο σε αυτόν.

Ο έλεγχος των οικονομικών μιας εταιρείας που αποτελεί αντικείμενο αστυνομικής έρευνας, απαιτεί την ειδικότητα του αστυνομικού με γνώσεις λογιστικής. Μέχρι πρότινος τον ρόλο αυτό τον αναλάμβανε το ΣΔΟΕ ύστερα από αίτημα των αστυνομικών αρχών.

Eπιθέσεις από χάκερς
Οι «επιθέσεις» σε υπολογιστικά συστήματα από χάκερς, αποτελούν αντικείμενο άλλων επιστημονικών ειδικοτήτων που σχετίζονται με ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Μεγάλη βαρύτητα ωστόσο δίδεται στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος, για την ανακάλυψη του οποίου κρίνεται σημαντική η συμβολή επιστημόνων με ειδικές γνώσεις. Η μετεξέλιξη των υπηρεσιών ασφαλείας σε υπηρεσία τύπου FBI, προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τμήμα στη Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος που θα λειτουργεί ως φορολογική αστυνομία.

Το τμήμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ασχοληθεί μεταξύ άλλων με τις προμήθειες στα νοσοκομεία και γενικότερα με τομείς όπου κατά κανόνα γίνεται όργιο ρεμούλας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

mporoune alla atoma na paroun meros sto ellhniko fbi??
kai an nai ti ikanothtes xreiazetai na exoun?