Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΔΝΤ: Παράδειγμα η Ελλάδα!



Εντός στόχων βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά στη μείωση του ελλείμματός της κατά 5,5% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ το 2010 σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ.

Όπως αναφέρει το Ταμείο στο Περιφερειακό Οικονομικό Outlook για την Ευρώπη, η επίσπευση των πολιτικών δομικών μεταρρυθμίσεων και ο αποτελεσματικός συντονισμός τους, είναι ξεκάθαρα η μεγαλύτερη πρόκληση διακυβέρνησης που αντιμετωπίζει η ΕΕ και οι αρχές της ευρωζώνης. «Κάποιες χώρες έχουν προχωρήσει πιο πέρα.

Για παράδειγμα, η Ελλάδα πρόσφατα ενέκρινε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και πρόκειται να απελευθερώσει τα κλειστά επαγγέλματα και να άρει τα νομοθετικά εμπόδια στον τουρισμό και τον κλάδο λιανικής». Υποστηρίζει δε πως η κατάργηση των προνομίων των κλειστών επαγγελμάτων στον τομέα των υπηρεσιών ή η κατάργηση των υπολειπόμενων δυσκαμψιών στις προϊοντικές αγορές, θα έχουν ισχυρότερη επίδραση στην απασχόληση όταν αντιμετωπιστούν από μια ευέλικτη αγορά εργασίας, υποστηριζόμενη από επαρκή αλλά όχι υπερβολική προστασία της απασχόλησης.

«Η Πορτογαλία, η Ελλάδα (προ-μεταρρύθμισης) και η Ισπανία παραμένουν μεταξύ αυτών με την υψηλότερη δυναμική αύξησης της απασχόλησης σε αυτό τον τομέα, γεγονός που αντανακλά την ακόμη αρκετά κατακερματισμένη και δύστροπη αγορά εργασίας, καθώς και τους περιορισμούς στο επιχειρηματικό περιβάλλον». Εξάλλου, το ΔΝΤ συντάσσεται με την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης, ότι δηλαδή μια αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας μας θα έχει περισσότερες αρνητικές παρά θετικές επιδράσεις.

Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Ajai Chopra, «συμφωνούμε με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους ομολόγους τους, ότι το κόστος της αναδιάρθρωσης του χρέους θα υπερβαίνει τα οφέλη». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η δημοσιονομική ενοποίηση της Ελλάδας προχωράει σύμφωνα με το πρόγραμμα, αλλά «χρειάζεται ακόμη δουλειά».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΣΤΑΚΟΥ

Η «πράσινη» επένδυση ήταν μαύρη από όλες τις απόψεις. Οι θέσεις εργασίας ανύπαρκτες , το τοπικό όφελος το ψάχνουμε ακόμα.Μια αρπαχτή των «κολλητών» βαφτίστηκε εθνικό όφελος και η μετατροπή του Αστακού σε Σεβέζο ονομάστηκε ανάπτυξη.
Η τοπική κοινωνία έδειξε αντιστασιακά αντανακλαστικά για άλλη μια φορά και τώρα εκείνοι που πρέπει να απολογηθούν είναι οι πολιτικοί παράγοντες που μέχρι τώρα ή σιωπούσαν (στην καλύτερη περίπτωση) ή έταζαν θέσεις εργασίας (στη χειρότερη περίπτωση).
Η Κίνηση Πολιτών Αστακού (μαζί με την Κίνηση Πολιτών Δυτικής Ελλάδας) πρώτη και εξαρχής κατήγγειλε και αποδόμησε όλη την κυβερνητική επιχειρηματολογία.
Φανέρωσε όλη την αλήθεια και έκτισε το ευρύτερο μέτωπο αποτροπής της επένδυσης.
Πανηγυρίζουμε τη νίκη μας αλλά στεκόμαστε προβληματισμένοι μπροστά στην ανοιχτή πληγή του Πλατυγιαλιού.
Ο αγώνας θα δικαιωθεί όταν αρθεί η τελευταία τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων της ΝΑΒΙΠΕ, όταν το λιμάνι λειτουργήσει ως διαμετακομιστικό κέντρο Ευχαριστούμε εκείνους τους λίγους (επιστήμονες, δημοσιογράφους, πολιτικούς) που βοήθησαν να πάρει έκταση το θέμα.