Επιπτώσεις στη βραχυπρόθεσμη μνήμη πειραματόζωων έχει η μακροχρόνια έκθεση σε ακτινοβολία κινητού τηλεφώνου.
Το πρόβλημα καταγράφηκε έπειτα από καθημερινή έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, διάρκειας μιάμισης ώρας, επί 37 συνεχείς μέρες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων στο Εργαστήριο Ηλεκτρομαγνητικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας και παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια ερευνητικής διημερίδας της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών, η οποία πραγματοποιήθηκε στον "Δημόκριτο".
Η ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε ότι στόχος της ήταν να διερευνηθούν τυχόν επιπτώσεις στις φάσεις πρόσκτησης, παγίωσης και ανάκλησης πληροφοριών κατά τη λειτουργία της μνήμης. Οι ειδικοί υπέβαλαν τα πειραματόζωα σε έλεγχο μνήμης αναγνώρισης αντικειμένων, σε τρία χρονικά σημεία.
Την πρώτη μέρα έναρξης της ακτινοβόλησης, τη 17η και την 37η μέρα. Διαπιστώθηκε ότι η μεγαλύτερη διαταραχή προκαλείται με παράλληλη ακτινοβόληση, ενώ ενδιάμεση επήρεια καταγράφηκε και όταν δεν υπήρχε ταυτόχρονη ακτινοβόληση. Με βάση τα ευρήματα, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη ακτινοβολία μπορεί να επηρεάζει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη.
Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010
Τα κινητά επηρεάζουν τη βραχυπρόθεσμη μνήμη
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου