Μεταστάθμευση και εκπαίδευση στο Ισραήλ ελληνικής πολεµικής µοίρας µαχητικών αεροσκαφών περιλαµβάνει το νέο, για το 2011, πρόγραµµα ελληνοϊσραηλινής στρατιωτικής συνεργασίας που συζητήθηκε πριν από λίγες ηµέρες. Οι Ισραηλινοί δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην αεροπορική συνεργασία των δύο χωρών, το πρόγραµµα όµως περιλαµβάνει συνεκπαιδεύσεις - ασκήσεις και δυνάµεων ξηράς (π.χ. κοµάντος) και πολεµικών πλοίων, ως απόρροια της ευρύτερης στρατηγικής προσέγγισης Αθήνας και Τελ Αβίβ που «τρέχει» εδώ και µερικούς µήνες σε πολλούς τοµείς.
Η στρατιωτική συνεργασία στο αεροπορικό σκέλος προβλέπει φυσικά και συνεκπαιδεύσεις - ασκήσεις ισραηλινών εναέριων µέσων στην Ελλάδα στο πλαίσιο αµοιβαίας ανταλλαγής µοιρών.
Φέτος από ισραηλινής πλευράς έγιναν µετασταθµεύσεις στην Ελλάδα σε δύο περιπτώσεις. Αρχικά µεταστάθµευσαν αεροσκάφη στη Σούδα για την άσκηση «Μίνωας», η οποία όµως διεκόπη από ελληνικής πλευράς λόγω της αιµατηρής επίθεσης ισραηλινών κοµάντος σε στολίσκο που µετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, από την οποία προκλήθηκε ο θάνατος εννέα ακτιβιστών.
Ωστόσο είχε πραγµατοποιηθεί ήδη το πρώτο µέρος της άσκησης στο Αιγαίο, όπου περιελήφθησαν και περιοχές για τις οποίες υπήρξε ενόχληση της Αγκυρας αφού αναγνώριζαν στην πράξη τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Και αργότερα έγινε µεταστάθµευση ελικοπτέρων σχεδόν για µία εβδοµάδα στην Ανδραβίδα για κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης πιλότων σε συνθήκες µάχης.
Αναλυτές στην Αθήνα υποστηρίζουν ότι η ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση _ που επισφραγίστηκε µε υπογραφή συµφωνιών µετά τις ανταλλαγές επισκέψεων των πρωθυπουργών _ αντανακλά αµοιβαία «στρατηγική επιλογή», πέραν του αµιγώς στρατιωτικού σκέλους. Ηδη έχει υπάρξει πρόοδος στον διπλωµατικό, τουριστικό, τεχνολογικό και ενεργειακό τοµέα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για συνεργασία στον εξοπλιστικό τοµέα που περιλαµβάνει συµπαραγωγές και συµπράξεις αµυντικών βιοµηχανιών. Ενδιαφέρον υπάρχει για τρέχουσες προµήθειες όπως αυτή των κιτ αναβάθµισης βοµβών αεροπορίας, βληµάτων αρµάτων, ηλεκτρονικών και άλλων.
Οσον αφορά τον διπλωµατικό τοµέα, σύµφωνα µε την ιστοσελίδα του περιοδικού «Congressional Quarterly» που παρουσιάζει ειδήσεις που αφορούν το Κογκρέσο των ΗΠΑ, υπήρξε ήδη κοινή δράση φιλοϊσραηλινών και ελληνοαµερικανικών οργανώσεων (λόµπι). Η συνεργασία είχε ως αποτέλεσµα την προώθηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίσµατος για την προστασία εκκλησιών στην κατεχόµενη Κύπρο, το οποίο υποστηρίχτηκε από βουλευτές και των δύο κοµµάτων.
Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010
Πιο κοντά µε ελληνικά µαχητικά στο Ισραήλ για συνεκπαίδευση
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου