Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Πιο χαμηλά η Ελλάδα από Καζακστάν και Ουγκάντα στην ισότητα των δύο φύλων!



Ως ο "παράδεισος" για την ισότητα των δύο φύλων αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Ισλανδία.

Για ακόμη μία φορά οι σκανδιναβικές χώρες? έκλεψαν την παράσταση, ενώ η Ελλάδα παρότι ανέβηκε στην 58η από την 85η το 2009 θέση, εξακολουθεί να σημειώνει χαμηλότερα σκορ σε ζητήματα ισότητας από χώρες, όπως η Ουγκάντα, το Καζακστάν, τα Σκόπια, η Βουλγαρία, η Κιργιζία και η Ταϊλάνδη.

Στη δεύτερη θέση της λίστας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), που περιλαμβάνει 134 χώρες, βρίσκεται η Νορβηγία ακολουθούμενη από τη Φινλανδία, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν η Σουηδία και η Νέα Ζηλανδία. Θέσεις στη δεκάδα κατέχουν επίσης η Ιρλανδία, η Δανία, το Λεσότο, η αφρικανική χώρα με την καλύτερη επίδοση, οι Φιλιππίνες και η Ελβετία.

Σε όλες τις χώρες που μελετήθηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης του WEF το χάσμα ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες ήταν μικρότερο σε θέματα υγείας και παιδείας και μεγαλύτερο σε οικονομικά και σε επαγγελματικές ευκαιρίες.

Σημαντική πτώση σημείωσε η Γαλλία (από τη 18η στην 46η) λόγω της χαμηλότερης συμμετοχής των γυναικών στην κυβέρνηση, ενώ οι ΗΠΑ ανέβηκαν στην 19η από την 31η λόγω του υψηλότερου αριθμού γυναικών στην κυβέρνηση Ομπάμα και της μείωσης του χάσματος αμοιβών ανάμεσα στα δύο φύλα.

Η Ισπανία βρίσκεται στην 11η θέση, η Γερμανία στη 13η, η Βρετανία στη 15η, η Ιταλία στην 74η, η Κύπρος στην 86η και η Τουρκία στην τελευταία δεκάδα της κατάταξης, στην 126η θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: