Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Το χάπι κάνει δύσκολη τη ζωή των αντρών!



Eχει κατηγορηθεί για καρκινογένεση και για άλλου είδους επιβάρυνση στην υγεία των γυναικών, αλλά το κατηγορητήριο δεν σταματά εδώ για το αντισυλληπτικό χάπι. Νέα έρευνα έδειξε ότι το «χάπι» ευθύνεται για την κτητικότητα και την καχυποψία των γυναικών απέναντι στον σύντροφό τους!

Οι ορμόνες που περιέχονται σε αυτό και συγκεκριμένα τα οιστρογόνα εκτινάσσουν την καχυποψία των γυναικών σε τέτοια επίπεδα, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τη σχέση τους, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες. Ομάδα Ολλανδών ερευνητών, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Στίρλινγκ στη Βρετανία, έκανε σε 275 γυναίκες μια σειρά από ερωτήσεις, σχεδιασμένες να δείξουν σε ποιο βαθμό εμπιστεύονταν τους συντρόφους τους.

Τα θέματα που καλύπτονταν από τις ερωτήσεις είχαν να κάνουν με το πώς νιώθουν όταν το έτερόν τους ήμισυ φλερτάρει με άλλη γυναίκα, αν ανησυχούν ότι θα τις παρατήσει για άλλη γυναίκα, αλλά και πόσο κτητικές είναι. Οι γυναίκες που ήταν ηλικίας από 17 ώς 35 ετών έπαιρναν διάφορα είδη αντισυλληπτικού χαπιού που περιείχαν συνθετικές μορφές οιστρογόνων και προγεστερόνης, τουλάχιστον για τρεις μήνες.

Μετά τη σύγκριση των χαπιών που έπαιρναν οι γυναίκες με τις απαντήσεις τους αποκαλύφθηκε ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στο φάρμακο και τη ζήλια. Επίσης, προέκυψε ότι όσο μεγαλύτερη δόση οιστρογόνων περιέχει το αντισυλληπτικό χάπι, τόσο πιο πιθανό είναι μια γυναίκα να ζηλεύει τον σύντροφό της. Η προγεστερόνη ωστόσο δεν προκύπτει να εμπλέκεται στη ζήλια, οπότε το συμπέρασμα είναι ότι τα αντισυλληπτικά μόνο με προγεστερόνη εμπλέκονται λιγότερο στα συναισθήματα των γυναικών.

Στο σχετικό δημοσίευμά τους στην επιθεώρηση «Personality and Individual Differences», οι ερευνητές τονίζουν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν επίγνωση των αλλοιώσεων που επιφέρει το χάπι στην ψυχολογία τους, ενώ προσθέτουν ότι τα αντισυλληπτικά που περιέχουν τις μεγαλύτερες δόσεις οιστρογόνων κάνουν τις γυναίκες που τα παίρνουν να δυσκολεύονται να δημιουργήσουν σχέσεις, αλλά και να τις διατηρήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: