Την κατάρρευση των μεσαίων επιχειρήσεων προαναγγέλλει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης. Η έλλειψη ρευστότητας, η αδυναμία ένταξης των επιχειρηματιών στα προγράμματα του Yπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, η ανεξέλεγκτη εισαγωγή φθηνών προϊόντων αλλά και το παρεμπόριο έχουν οδηγήσει την πλειονότητα των μεσαίων βιοτεχνικών επιχειρήσεων ένα βήμα πριν από το λουκέτο. Σύμφωνα με τον κ. Ραβάνη, οι επιχειρηματίες θα αναγκαστούν να επιστρέψουν στα επίπεδα παραγωγής που βρίσκονταν οι μονάδες τους πριν από 25 χρόνια, ενώ πλέον είναι μονόδρομος η μείωση του κόστους λειτουργίας των βιοτεχνιών με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή την κατακόρυφη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού λόγω έλλειψης απασχόλησης.
Η γλώσσα των αριθμών
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, υπάρχουν βιοτεχνίες που ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 'Α60 και έως το α΄ εξάμηνο του 2008 οι ιδιοκτήτες τους απασχολούσαν περισσότερους από 50 εργαζόμενους για 16 ώρες την ημέρα. Από το β΄ εξάμηνο το ίδιου έτους έως το 2009 οι ώρες απασχόλησης μειώθηκαν σε 12 και πενθήμερη απασχόληση, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά το 2010 λόγω της κάθετης καθίζησης των παραγγελιών με αποτέλεσμα οι βιοτέχνες να αποφασίσουν να λειτουργούν τις μονάδες τους μόνο όταν χρειάζεται να παράγουν. Oσον αφορά το προσωπικό που εργαζόταν σ'Α αυτές, πλέον θα παρέχει τις υπηρεσίες του συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα με συμβάσεις έργου κι όταν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του βιοτέχνη δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της βιοτεχνίας.
Πλέον όλοι οι βιοτέχνες παράγουν μόνο για τους πελάτες που μπορούν να τους πληρώσουν, καθώς ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών πολλαπλασιάζεται καθημερινά με γεωμετρική πρόοδο. Αυτοί οι πελάτες είναι μόλις το 5% της αγοράς από 75%-80%, ποσοστό που δεν μπορεί να συντηρήσει το λειτουργικό κόστος των βιοτεχνιών.
Σε κατάρρευση οδηγείται ο ΟΑΕΕ
Η δεινή οικονομική κατάσταση των επαγγελματοβιοτεχνών εντείνει τα ήδη τεράστια προβλήματα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Σύμφωνα με τον κ. Ραβάνη η έλλειψη ρευστότητας και η οικονομική δυσπραγία εντείνουν το φαινόμενο της εισφοροδιαφυγής, η οποία προέρχεται από οικονομική αδυναμία και λιγότερο από κουλτούρα αποφυγής υποχρέωσης.
Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την έκταση του φαινομένου, η οποία είναι καταστροφική για τον ΟΑΕΕ. Το 2007 η εισφοροδιαφυγή στον οργανισμό ανήλθε στο 18%-19%. Σήμερα εκτοξεύτηκε στο 38%-40% με μία αυξητική τάση 1%-1,5% το δίμηνο και 7%-9% το έτος.
Ο αναπληρωτής υπουργός Eργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης έχει επισημάνει ότι οι βεβαιωμένες οφειλές στα ταμεία φθάνουν τα 12 δισ. ευρώ, ενώ μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων, το ποσό αυτό μπορεί να ανέλθει σε 15 δισ. ευρώ. Η δε ετήσια εισφοροδιαφυγή ανέρχεται σε 9 δισ. ευρώ. Από το Yπουργείο Eργασίας υπολογίζεται ότι οι επιχειρήσεις που οφείλουν εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σε 800.000 και από αυτές οι 450.000 είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010
Καταρρέει η "ραχοκοκαλιά" της ελληνικής οικονομίας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου