Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Ερντογάν: "Θέλουμε να σταματήσουν οι υπερπτήσεις"



Λίγες μέρες πριν την άφιξή του στην Αθήνα, για τη διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν σε συνέντευξή του στους "Φακέλους" της τηλεόρασης του "Σκάι" και τον Αλέξη Παπαχελά, μιλάει για τις προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων και οι λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιεί είναι "αλληλοκατανόηση" και "αμοιβαία βήματα".

Για τις υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά και την ανάγκη μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών, μείωση για την οποία έχει μιλήσει πρόσφατα, απάντησε ότι "δεν είναι τόσο συχνές, όπως παλαιότερα", ότι η Τουρκία θέλει "να μη γίνονται καθόλου πτήσεις πάνω από τα νησιά", ότι χρειάζεται μία "αλληλοκατανόηση" και ότι "τα αεροσκάφη πρέπει πια να έχουν σαν κέντρο το ΝΑΤΟ και να ελέγχονται από εκεί".

Τονίζει δε ότι "πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί η κοινή γνώμη: Να μη βλέπει τα πράγματα από στρατιωτικής πλευράς", προσθέτοντας ότι "ο φίλος μου ο κ. Παπανδρέου επιθυμεί μια τέτοια εξέλιξη".

Σημειώνει ότι πρέπει να αλληλοενημερωνόμαστε για τις διαδρομές των πολεμικών σκαφών και ότι "έχουμε θέματα με όλα τα ζητήματα της υφαλοκρηπίδας", αλλά πιστεύει ότι "η αμοιβαία κατανόηση θα μας βοηθήσει να ελαφρύνουμε και το θέμα των στρατιωτικών δαπανών".

Για τη ροή λαθρομεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα απαντά ότι "δεν είναι κάτι ηθελημένο...το θέμα μας απασχολεί κι εμάς. Και ξέρετε ότι υπάρχει το λιμάνι του Ντικιλί όπου προσπαθούμε να διαχειριστούμε το θέμα της επανεισδοχής".

Στην ερώτηση ότι πιθανώς να βρίσκεται στην Αθήνα και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Νετανιάχου για τη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή και πώς σχολιάζει τις πληροφορίες για ενδεχόμενη συνάντηση μαζί του, απαντά ότι θα έρθω στην Αθήνα, προσκεκλημένος στη σύνοδο για τις κλιματικές αλλαγές. "Αν συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, τότε εγώ δεν θα παρίσταμαι. Δεν μπορώ να δεχτώ κάτι τέτοιο", είπε.

Ερωτηθείς αν στο πλαίσιο επανεξέτασης του τουρκικού δόγματος εθνικής ασφάλειας, υπάρχει το ενδεχόμενο άρσης του casus belli, απάντησε ότι "οι χώρες δεν πρέπει να κάνουν πράξη αυτά που συνιστούν casus belli. Αυτή τη στιγμή διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία γίνονται βήματα προς την κατεύθυνση της ειρήνης. Αμοιβαία, βέβαια. Και όταν το κάνουμε αυτό, θα πρέπει και η Ελλάδα και εμείς να κάνουμε αυτό που είναι ευθύνη μας".

Προσθέτει για το θέμα ότι "αν όλες οι προσπάθειες είναι προσπάθειες που ερμηνεύονται στην κατεύθυνση της ειρήνης, δεν θα υπάρχει θέμα αιτίας πολέμου. Γι'Α αυτό θα πρέπει να εξαλείψουμε απόψεις που έχουν μείνει προσκολλημένες στο παρελθόν και νομίζω ότι μαζί και με τον κ. Παπανδρέου - και αυτό κάνει ο ίδιος από την πλευρά του- προσπαθούμε να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων".

Για το ενδεχόμενο συμφωνίας για το Αιγαίο έως το τέλος του χρόνου και τη δυνατότητα για την από κοινού εκμετάλλευση, για παράδειγμα, υδρογονανθράκων, φυσικού αερίου, απαντά, ότι "δεν βλέπω κανένα λόγο να μην μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία". Υπενθυμίζει δε ότι υπάρχουν συνομιλίες για την επίλυση αυτών των θεμάτων, τονίζοντας "αν υπάρξει η συνεργασία και η σύμπραξη, θα μπορέσουν να επωφεληθούν τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία". Υπενθύμισε ακόμη ότι "εμείς αυτή τη στιγμή εξάγουμε φυσικό αέριο στην Ελλάδα για να καλύψει τις δικές της ανάγκες και ότι αυτός ο αγωγός είναι ένας αγωγός φιλίας. Στη συνέχεια, θα προεκταθεί προς την Ιταλία, την Αλβανία".

"Το Αιγαίο", είπε καταλήγοντας, "πρέπει να είναι ένα πέλαγος φιλίας και ειρήνης και να παρέχει οφέλη και στις δύο πλευρές. Εχουμε καταφέρει να συνεργαστούμε σε διάφορους τομείς, όπως στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, σε θέματα δασικών πυρκαγιών, σεισμών . Γιατί να μη συνεχίσουμε και σε αυτόν τον τομέα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: