Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Με ''παπούτσι'' υποδέχτηκαν οι Τούρκοι τον Τζιαμπάο!



Παπούτσι εκτοξεύθηκε εναντίον του Κινέζου πρωθυπουργού, Γουέν Τζιαμπάο, στην Τουρκία, από Ουιγούρο διαδηλωτή, ενώ περίπου 100 εκπρόσωποι αυτής της τουρκόφωνης, μουσουλμανικής μειονότητας συγκεντρώθηκαν έξω από το ξενοδοχείο του Τζιαμπάο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την μεταχείρισή τους στην κινέζικη περιοχή Σιντζιάνγκ.

Να διευκρινιστεί ότι, στις 05/07/09 στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας, μεταξύ των Ουϊγούρων και των κινεζικών αρχών, σημειώθηκαν διαπληκτισμοί, κατά τη διάρκεια των οποίων έιχαν σκοτωθεί 156 άτομα.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο τότε για ''σχεδόν γενοκτονία'' ενώ ακολούθησε ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι η Τουρκία δε σχεδιάζει να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας.

Η Τουρκία είναι ο τελευταίος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας του Κινέζου πρωθυπουργού στη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκε την Ελλάδα, το Βέλγιο και την Ιταλία.

Το πρόγραμμα του Γουέν Τζιαμπάο στην Άγκυρα, περιλαμβάνει συνομιλίες με Τούρκους ηγέτες, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο αναδυόμενες οικονομίες.

Ο Γουέν Τζιαμπάο έγινε δεκτός από τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο αναμένεται να υπογράψει περίπου δέκα συμφωνίες στους τομείς του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και του πολιτισμού.

''Ελπίζω ειλικρινά ότι η επίσκεψη αυτή θα ενισχύσει την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη και τη διμερή συνεργασία προς όφελος και των δυο χωρών και ότι θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις φιλικές σινο-τουρκικές σχέσεις'', τόνισε ο Κινέζος πρωθυπουργός κατά την άφιξή του στην Άγκυρα.

Το Σάββατο 09/10 ο Κινέζος πρωθυπουργός θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ, θα συναντηθεί με Τούρκους επιχειρηματίες και θα επισκεφθεί ιστορικές τοποθεσίες πριν αναχωρήσει από την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: