Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Εξάρθρωση κυκλώματος πλαστών φαρμάκων από την Ιντερπόλ



Περισσότερες από 1 εκατ. κάψουλες πλαστών φαρμάκων κατάσχεσε η Ιντερπόλ, τα οποία πωλούνταν στο ίντερνετ ενώ προχώρησε στη σύλληψη 76 ανθρώπων, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη 14/10.

Η επιχείρηση αυτή με το όνομα Pangea 3, διήρκεσε μια εβδομάδα (05/10-12/10), διεξάχθηκε σε 45 από τις χώρες μέλη της Ιντερπόλ, ενώ λαμβάνει χώρα, ετησίως εδώ και τρία χρόνια.

Συνολικά δε, 290 ιστότοποι πώλησης πλαστών φαρμάκων, έκλεισαν μετά από την επιτυχημένη επιχείρηση.

Η αξία των φαρμάκων που κατασχέθηκαν υπολογίζεται σε σχεδόν 2,6 εκατομμύριαδολάρια, δήλωσε η Αλίν Πλανσόν, επικεφαλής της υπηρεσίας "Λαθρεμπόριο ιατρικών προϊόντων".

Η Πλανσόν, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον αυξανόμενο αριθμό των χωρών που μετέχουν, ο οποίος ανέβηκε από 8 το 2008 σε 45 το 2010.

Μεταξύ αυτών βρίσκονται η Γαλλία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Ελβετία, η Κούβα, η Ρωσία και η Ταϊλάνδη.

"Δεν υπάρχει νομοθεσία, που να ποινικοποιεί την παρασκευή πλαστών φαρμάκων", σημείωσε η Πλανσόν, προσθέτοντας ότι το λαθρεμπόριο αυτό, επωφελείται από το νομικό αυτό κενό στο διεθνές δίκαιο.

"Οι πιο σοκαριστικές κατηγορίες που έχουμε δει, στα φάρμακα που κατάσχονται, δεν είναι αυτών που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των στυτικών προβλημάτων'', σημειώνει η υπεύθυνη της Ιντερπόλ, απαριθμώντας μια σειρά από άλλες κατηγορίες φαρμάκων που βρέθηκαν, όπως αντικαταθλιπτικά, φάρμακα κατά της χοληστερίνης, ακόμη και προϊόντα χημειοθεραπείας, τα οποία αγοράζονται από ασθενείς, που δεν έχουν βιβλιάριο ασθενείας, ακόμη και στις ανεπτυγμένες χώρες.

Η ίδια κατέρριψε επίσης το μύθο, ότι η Ασία είναι η κύρια ζώνη παρασκευής των φαρμάκων αυτών, διευκρινίζοντας πως "όλος ο κόσμος θεωρεί την Ασία, όμως δεν είναι μόνο οι ασιατικές χώρες που τα παρασκευάζουν. Υπάρχουν τοπικές παραγωγές στη Λατινική Αμερική, στην κεντρική Ευρώπη".

Η αγορά πλαστών φαρμάκων που πωλούνται μέσω ίντερνετ είναι "περισσότερο κερδοφόρα από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών" με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως, κατέληξε η ίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: