Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Όπου φτωχός και η μοίρα του.. και στις Πανελλαδικές!


Τα ιδιωτικά σχολεία έχουν τα πρωτεία στην είσοδο μαθητών τους στα ΑΕΙ ενώ από τα δημόσια καλά ποσοστά επιτυχίας έχουν αυτά που βρίσκονται σε “καλές” περιοχές.

Αυτό δείχνει έρευνα που φέρνει στη δημοσιότητα το Βήμα. Με βάση τα φετινά στοιχεία των εξετάσεων από τους καταλόγους του υπουργείου Παιδείας,....




αποδεικνύεται ότι αυτοί που μπαίνουν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι οι πιο ευνοημένοι κοινωνικά.

Τα καλύτερα δημόσια σχολεία όπως προκύπτει βρίσκονται σε περιοχές της Αθήνας του Πειραιά και της υπόλοιπης Ελλάδας όπου κατοικούν ομάδες υψηλού οικονομικού και βιοτικού επιπέδου. Στα δημόσια με τις καλύτερες επιδόσεις στις Πανελλαδικές είναι αυτά περιοχών όπως η Κηφισιά, το Κολωνάκι, της Πεντέλης, της Αγίας Παρασκευής, της Πεύκης, του Χολαργού, του Αμαρουσίου, του Αλίμου, των Βρηλισίων, της Φιλοθέης, της Γλυφάδας. Καλές επιδόσεις έχει επίσης το Πειραματικό της Ευαγγελικής Σχολής της Νέας Σμύρνης.

Στην ανατολική Αττική, τα πρωτεία κρατούν σχολεία της Παλλήνης, της Άνοιξης, του Πικερμίου, του Κρυονερίου, του Διονύσου, ενώ στη δυτική Αττική ξεχωρίζουν τα Βίλια Αττικής, τα Μέγαρα, η Μαγούλα καθως επίσης ο Πόρος και τα πειραματικά.

Τα πρωτεία ωστόσο μεταξύ των σχολείων κρατούν τα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία, τα οποία έβαλαν στο πανεπιστήμιο σχεδόν το 90% των υποψηφίων τους.

Ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος Μιχ.Κουρουτός, λέει στο Βήμα: “Τo δικαίωμα των πολιτών στη δωρεάν παιδεία πλήττεται σοβαρά και το εκπαιδευτικό σύστημα μετατρέπεται σε πεδίο τοπικών, περιφερειακών αλλά και ταξικών ανισοτήτων οι οποίες βαθαίνουν το κοινωνικό χάσμα”

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

gia neo mas to lete?? edw kai polla xronia einai koino mustiko oti ta megala idiwtika sxoleia kai kollegia exoun apo prin ta themata twn panelliniwn sta xeria tous..ama exeis lefta ola ginontai..kai fantasteite pws afou etsi mpainoun sta panepistimia ta kalopaidia twn BP me ton idio akrivws tropo pairnoun kai ta ptyxia tous..