Περίπου 50.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο Τομέα αναμένεται να μετακινηθούν υποχρεωτικά μέχρι τα τέλη του 2011, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων για τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις υπηρεσιών.
Οι υπηρεσίες που καταργούνται ή συγχωνεύονται και οι μετατάξεις προσωπικού
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα” (08/10), ήδη 17.000 υπάλληλοι των Μομαρχιών αναμένουν να μετακινηθούν υποχρεωτικά προς τις νεοσύστατες Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις και τους Δήμους, ενώ περισσότεροι από 20.000 υπάλληλοι των δημοτικών επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), που θα καταργηθούν με τον “Καλλικράτη”, μόλις αναλάβουν οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές, θα υποχρεωθούν να εργαστούν σε διαφορετικές υπηρεσίες.
Σε περίπου 5.000 υπολογίζονται οι υπάλληλοι που θα κληθούν να στελεχώσουν τις επτά υπό σύσταση κρατικές διοικήσεις, ενώ περισσότεροι από 700 υπάλληλοι αναμένουν στο ακουστικό τους μετά την ψήφιση του «νόμου Πάγκαλου» για τη συγχώνευση ή την κατάργηση φορέων του Δημοσίου και περίπου 2.500 υπάλληλοι των ΔΕΚΟ (1.000 του ΟΣΕ και 1.480 της Ολυμπιακής) μετατάσσονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που δημιουργείται είναι η περίπτωση της Ολυμπιακής, η μετάταξη του προσωπικού της οποίας δεν έχει ολοκληρωθεί περίπου ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του Ν. 3717/08, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να καταβάλλει τις αποδοχές σε περίπου 1.500 εργαζομένους οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να μεταταγούν και δεν συνταξιοδοτήθηκαν.
Σύμφωνα με τον Ν. 3717/08, το τακτικό προσωπικό των εταιρειών Ολυμπιακές Αερογραμμές ΑΕ, Ολυμπιακή Αεροπορία- Υπηρεσίες ΑΕ και Ολυμπιακή Αεροπλοΐα ΑΕ θα έπρεπε να μεταφερθεί με την ίδια σχέση εργασίας σε υπηρεσίες του Δημοσίου ύστερα από αίτησή του.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, μέχρι στιγμής έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να μεταταγούν 1.480 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων, πλην βεβαίως των πιλότων, εκ των οποίων οι 1.012 θα τοποθετηθούν σε δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική, ενώ οι υπόλοιποι σε υπηρεσίες που βρίσκονται σε 45 διαφορετικούς νομούς της χώρας.
Η τοποθέτησή τους γίνεται σε κενές οργανικές θέσεις ή σε προσωποπαγείς θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ανάλογα με την ειδικότητα καθενός (οδηγοί, ψυκτικοί, γραμματείς, οικονομολόγοι, χειριστές μηχανημάτων κ.ά.).
Η ίδια διαδικασία αναμένεται να ακολουθηθεί και για περίπου 1.000 εργαζομένους του ΟΣΕ, οι οποίοι θα μετακινηθούν κυρίως στους ΟΤΑ. Το προσωπικό των ΟΤΑ ωστόσο βρίσκεται ήδη σε αναβρασμό λόγω των μαζικών μετατάξεων που προβλέπονται με βάση τον «Καλλικράτη». Οι υπάλληλοι που θα μεταφερθούν στους δήμους απασχολούνται σήμερα στις πολεοδομίες, στις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, σε υπηρεσίες Υγείας και δημόσιας υγιεινής, σε υπηρεσίες Παιδείας και εμπορίου.
Οι υπάλληλοι όλων των άλλων υπηρεσιών των νομαρχιών θα μεταφερθούν στις υπό σύσταση 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες, στις οποίες μεταφέρονται και οι αρμοδιότητες τις οποίες επιτελούν, όπως είναι τα αναπτυξιακά προγράμματα, ο τουρισμός κτλ.
Και από τις περιφέρειες όμως θα υπάρξουν μετακινήσεις προσωπικού κυρίως προς τις επτά υπό σύσταση κρατικές διοικήσεις. Το προσωπικό αυτό απασχολείται σήμερα σε υπηρεσίες, όπως είναι η μετανάστευση, η προστασία των δασών κ.ά., οι οποίες δεν μπορούν να μεταφερθούν την Αυτοδιοίκηση.
Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010
Εν αναμονή μετακίνησης χιλιάδες δημοσίοι υπαλλήλοι
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου