Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

«Ελεύθερο πεδίο» για τον αραβικό σταθμό ενέργειας στο Αστακό

«Από ελληνικής πλευράς έγιναν τα αναγκαία βήματα για την προώθηση της επένδυσης στον Αστακό», τονίζει σε επιστολή προς τον υπουργό Επικρατείας του Κατάρ Δρα Μοχάμεντ Σαλέχ αλ-Σάντα ο έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, αναφερόμενος στην κατασκευή από τους Άραβες του ενεργειακού σταθμού και προτείνει στην επιστολή του να γίνει μία συνάντηση των δύο πλευρών.

Ο Σπύρος Κουβέλης αναφέρει στην επιστολή του τις κινήσεις που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση, η οποία ανταποκρίθηκε στη συμφωνία «με ιδιαίτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, καταδεικνύοντας έτσι τη δέσμευσή της στην άμεση περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας με την κυβέρνηση του Κατάρ και εξασφαλίζοντας τις βασικές προϋποθέσεις για την κατασκευή του ενεργειακού σταθμού»

Όπως σημειώνεται στην επιστολή η κυβέρνηση «εξασφάλισε τις τρεις βασικές προϋποθέσεις άμεσα με στόχο την ταχύτερη υλοποίηση του έργου» και αναφέρει τη θετική γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την ομόφωνη έγκριση από τη ΡΑΕ ήδη από τον περασμένο Μάιο και την υπογραφή κοινής Υπουργικής απόφασης από τα Υπουργεία: Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικών Αλλαγών, Μεταφορών -Υποδομών και Δικτύων, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Πολιτισμού.

«Η κυβέρνηση εκλιπαρεί γονατιστή τους εμίρηδες του Κατάρ να κάνουν μια ώρα νωρίτερα την "βρώμικη" ενεργειακή επένδυσή τους στον Αστακό. Η "πράσινη" αυτή επένδυση θα είναι καταστροφική, αφενός για το περιβάλλον και αφετέρου για την απασχόληση αφού θα δημιουργήσει πολύ λιγότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα καταστρέψει στην γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τις ιχθυοκαλλιέργειες και τον τουρισμό», δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σε περιοδεία του στον Αστακό.

«Αυτή η καταστροφική για την περιοχή και τη χώρα επένδυση πρέπει να αποτραπεί και επιμένει οι εγκαταστάσεις στο Πλατυγιάλι Αστακού να λειτουργήσουν ως εμπορικό διαμετακομιστικό λιμάνι ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας χωρίς να καταστρέφεται το περιβάλλον», κατέληξε ο Δημήτρης Στρατούλης.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Στήνουν ωρολογιακή βόμβα στον Αστακό!


Με βασικό εργαλείο το νόμο για το «fast trak», που προβλέπει την παράκαμψη κάθε νόμιμης ένστασης στην εξέλιξη μια επιχειρηματικής επένδυσης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το Κατάρ ετοιμάζονται να μετατρέψουν το λιμάνι του Αστακού στην Αιτωλοακαρνανία σε ωρολογιακή βόμβα για τους χιλιάδες εργαζόμενους και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
.Σύμφωνα με τη διμερή συμφωνία, η συγκεκριμένη μονάδα στον Αστακό θα χρησιμοποιεί για καύσιμη ύλη το υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο, γνωστό ως LPG. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις υπάγονται στην ευρωπαϊκή οδηγία «Σεβέζο» που αφορά την «πρόληψη και καταστολή βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης Εκτασης».
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η κυβέρνηση της Ιταλίας αρνήθηκε να φιλοξενήσει τη συγκεκριμένη εγκατάσταση. Ωστόσο, το ρεύμα που θα παράγεται στην μονάδα του Αστακού, προορίζεται για πώληση στην ιταλική αγορά! Το καύσιμο LPG θα αποθηκεύεται στον Αστακό για τη λειτουργία της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής και θα μεταφέρεται στην περιοχή μέσω δεξαμενόπλοιων από το Κατάρ.
Το μέγεθος του κινδύνου από τη συγκεκριμένη επένδυση, επιβεβαιώνει ο εφιάλτης που έζησε το Μεξικό όταν το 1984 προκλήθηκε έκρηξη σε δεξαμενές LPG στη χώρα. Περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχασαν τότε τη ζωή τους, ενώ άλλοι δεκαπέντε σκοτώθηκαν όταν πέρυσι «έσκασε» βαγόνι τρένου που μετέφερε LPG στην Τοσκάνη της Ιταλίας