Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Καπέλο έως και 416% στα είδη πρώτης ανάγκης!


Ακριβότερα 30% (μέσος όρος) αγοράζει η Eλληνίδα νοικοκυρά τα 8 από τα βασικά 10 προϊόντα που βάζει καθημερινά στο καλάθι της, σε σχέση με τις τιμές που πωλούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Βέβαια, σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει εντοπίσει και πολλαπλάσια καπέλα που φτάνουν π.χ. για το ψωμί του τοστ στο 416%. Αυτό αναγνώρισε χθες ο επί της Περιφερειακής Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σπεύδοντας να διαβεβαιώσει πως το σχέδιο για την αγορά που θα εφαρμόσει έχει στόχο:

Να ξεφουσκώσουν έως και 30% στο αμέσως προσεχές δίμηνο οι τιμές σε 100 τουλάχιστον προϊόντα που καθημερινά μπαίνουν στα ελληνικά σπίτια, από τρόφιμα και είδη ατομικής περιποίησης έως απορρυπαντικά, χαρτικά κ.λπ.

Ανάμεσα στα προϊόντα που καθημερινά μας... σερβίρουν οι πολυεθνικές, με καπέλο που φτάνει το 30%, είναι: Καφές, ρύζια, μαγιονέζες, πατατάκια, δημητριακά πρωινού, είδη τύπου μερέντα, γάλατα, τυριά, γιαούρτι, αναψυκτικά, αλεύρι, κίτρινα τυριά.

Επίσης, με φουσκωμένες τιμές αγοράζουν οι Ελληνες τα αποσμητικά, κρέμες χεριών, αφροντούς, οδοντόκρεμες, σερβιέτες, ξυριστικές μηχανές κ.ά.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Εθνους» (Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου), ο κ. Χρυσοχοΐδης έδωσε δείγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει απέναντι στις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας: «...Τους καλούμε σε δημόσιο διάλογο. Να μας εξηγήσουν γιατί πωλούν ακριβότερα».

Τα 3 βήματα κατά της ακρίβειας
Το πρώτο βήμα, θα είναι οι συναντήσεις και οι επαφές που θα έχει με τους εκπροσώπους των βιομηχανιών και των λιανεμπορικών αλυσίδων. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, συνεχίζοντας τις δηλώσεις του, έδειξε το δεύτερο βήμα, που δεν είναι άλλο από την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς: «Είμαι κατά των παρεμβάσεων στην αγορά. Δεν χρειάζεται καμία κρατική ρύθμιση». Το τρίτο βήμα, βέβαια, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας θα είναι η εφαρμογή των νόμων, στην περίπτωση μη συμμόρφωσης των επιχειρήσεων: «Αλλά δεν θα δείξω και καμία ανοχή στη μη εφαρμογή των νόμων».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «η ελληνική νομοθεσία στα θέματα του ανταγωνισμού και της αγοράς έχει ενσωματώσει πλήρως τις όποιες κοινοτικές ρυθμίσεις και οδηγίες. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αλλαγές. Υπάρχουν οι διατάξεις». Μάλιστα, εν αντιθέσει με την προκάτοχό του υπουργό Λούκα Κατσέλη, υποστήριξε πως «και η νομοθεσία για την Επιτροπή Ανταγωνισμού τροποποιήθηκε πρόσφατα και δεν χρειάζονται μεγάλες αλλαγές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: