Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Δεν μας φτάνουν ούτε 3 πλανήτες...!



Σύνοδος κορυφής 190 χωρών, θα πραγματοποιηθεί στην Ιαπωνία με στόχο τη διάσωση οικοσυστημάτων και ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση.

Έτσι λοιπόν, στα πλαίσια της συνόδου, συντάχθηκε με έκθεση σε συνεργασία του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου και του Παγκόσμιου Δικτύου Αποτυπώματος.

Η έκθεση που είχε διάρκεια δύο χρόνια, αναφέρει πως την τελευταία 40ετια η ζήτηση των φυσικών πόρων έχει αυξηθεί με αποτέλεσμα η Γή να μπορεί να καλύψει άλλες ανάγκες. Η έκθεση φωτογραφίζει ως υπεύθυνους τις αναπτυγμένες χώρες, ενώ κατατάσσει την Ελλάδα στην εικοστή θέση του καταλόγου.

Επίσης η έκθεση κρούει το κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα ενδέχεται να χαθούν πολύτιμα οικοσυστήματα από τα οποία εξαρτάται η τροφή μας, τα καύσιμα, το καθαρό νερό και άλλες πηγές και συμπληρώνει επισημαίνοντας πως οι πληθυσμοί των ειδών μειώνονται κατά 30% τα τελευταία χρόνια, ενώ το ποσοστό αυτό αγγίζει το 60% στις τροπικές περιοχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, εάν ο σημερινή ζήτηση συνεχιστεί με αυτό τον ρυθμό, το 2030 θα χρειαζόμαστε επιπλέον, δύο πλανήτες του μεγέθους της Γής για να επιβιώσουμε, διότι η αύξηση των αναγκών για φυσικούς πόρους έχει φτάσει στο 50% για την χρονική περίοδο 1997 μέχρι και το 2007. Η έκθεση παραθέτει τα ποσοστά της υπερκατανάλωσης προσμετρώντας τα ως "οικολογικό αποτύπωμα" ανά άτομο, δηλαδή τη γη που χρειάζεται το κάθε άτομο για να καλύψει τις ανάγκες του και να απορροφήσει τα σκουπίδια του.

Ταυτόχρονα αναφέρεται πως οι δέκα χώρες με το μεγαλύτερο "οικολογικό αποτύπωμα" είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, η Δανία, το Βέλγιο, οι ΗΠΑ, η Εσθονία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Κουβέιτ και η Ιρλανδία.

Μάλιστα, βάση τον εκτιμήσεων, αν ο πληθυσμός των 9,2 δισ. ανθρώπων ( υπολογίζεται ότι θα ζουν το 2050), έτρωγαν ένα παραδοσιακό πιάτο της Μαλαισίας, θα χρειαζόταν σχεδόν ένας πλανήτης παραπάνω, ενώ στην περίπτωση που όλος ο πληθυσμός κατανάλωνε ιταλικά πιάτα θα χρειαζόμασταν δύο πλανήτες για την επιβίωση της ανθρωπότητας!

mediasoup

Δεν υπάρχουν σχόλια: