107 χρόνια ζωής συμπλήρωσε η Clara Meadmore, η γηραιότερη Βρετανίδα παρθένα, που αποδίδει τη μακροζωία της στην εγκράτεια που επέδειξε καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της, απέχοντας από ερωτικές επαφές.
Οι ολοκληρωμένες σχέσεις στην εποχή της ήταν συνώνυμες με το γάμο και η ίδια, γνωρίζοντας ότι θα παραμείνει ελεύθερη από την ηλικία των 12 ετών της, αφού δεν ήθελε να “τακτοποιηθεί”, αφοσιώθηκε αποκλειστικά στο να κερδίζει τα προς το ζην.
Τα γενέθλιά της για τη συμπλήρωση 107 χρόνων ζωής, τα γιόρτασε στον οίκο ευγηρίας όπου ζει, στην Κορνουάλη, με λίγους φίλους και ένα ποτήρι από το αγαπημένο της κρασί, ενώ δέχτηκε και τις ευχές της Βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία της έστειλε κάρτα.
Σε παλαιότερες δηλώσεις της, η κα Meadmore είχε ξεκαθαρίσει πως η επιλογή της να παραμείνει παρθένα, δεν έχει καμία σχέση με τις σεξουαλικές της προτιμήσεις.
“Δεν είμαι ομοφυλόφιλη. Απλά δε με ενδιέφερε ποτέ το να έχω ερωτική επαφή με κάποιον. Φαντάζομαι πως το θέμα έχει πολλή φασαρία κι εγώ ήμουν πάντα απασχολημένη, κάνοντας άλλα πράγματα”, είχε πει χαρακτηριστικά.
“Ποτέ δεν είχα φίλο και ποτέ δε με απασχόλησε να έχω. Όταν ήμουν κορίτσι, για να έχεις ερωτική επαφή, έπρεπε να παντρευτείς κι εγώ δεν ήθελα. Είχα μόνο πλατωνικές σχέσεις με άνδρες, αλλά ποτέ δεν ένιωσα την ανάγκη να τις προχωρήσω τόσο, ώστε να φτάσουν στο γάμο”.
“Σήμερα τα πάντα προχωράνε με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Δεν ξέρω πολλά για τη ζωή των νέων σήμερα, ωστόσο πιστεύω ότι όλα είναι διαφορετικά σε σχέση με τη δική μου εποχή. Εγώ πήρα την απόφασή μου να μην παντρευτώ, όταν ακόμα ήμουν 12 χρόνων και από τότε δεν το πήρα πίσω”, δήλωσε.
Η κα Meadmore γεννήθηκε το 1903 στη Γλασκόβη, δύο χρόνια μετά το θάνατο της βασίλισσας Βικτόρια και θυμάται πολύ καλά τη βύθιση του Τιτανικού, αλλά και τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η οικογένειά της μετανάστευσε στην Αίγυπτο, τον Καναδά και τέλος στη Νέα Ζηλανδία, όταν εκείνη ήταν 7 ετών, ωστόσο, στα 20 της αποφάσισε να επιστρέφει μόνη της στη Βρετανία, έχοντας συγκεντρώσει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για την εποχή, των 500 λιρών.
Εργάστηκε ως γραμματέας και οικιακή βοηθός για να συντηρεί τον εαυτό της, ενώ εκμεταλλεύτηκε τις γραμματειακές γνώσεις της και για να εργαστεί στο στρατό.
“Μεγάλωσα σε μία εποχή, όπου τα μικρά κορίτσια έπρεπε να μην ακούγονται και να μη φαίνονται, οπότε έπρεπε να υποστηρίξω τον εαυτό μου και να κερδίσω τα δικά μου χρήματα. Σε μερικούς άνδρες δεν αρέσει αυτός ο δυναμισμός και πριν το καταλάβω ήμουν ούτως ή άλλως πολύ μεγάλη για να παντρευτώ”, υπογράμμισε.
Αντί για συζύγους η κα Meadmore απέκτησε... χόμπι, που γέμιζαν το χρόνο της, όπως περπάτημα, διάβασμα, κηπουρική και μαγειρική.
Τα μοναδικά μέλη της οικογένειάς της που είναι στη ζωή σήμερα, είναι δύο ανιψιές της στη Νέα Ζηλανδία, με τις οποίες αλληλογραφεί τακτικά.
1 σχόλιο:
γυαλίζει το μάτι της γιαγιάς λέμε ...
Δημοσίευση σχολίου