Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ανοίγει ο δρόμος για τη μονιμοποίηση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων που απασχολούνταν επί χρόνια στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ.
Επισημαίνει πως η πρακτική του Ελληνικού Δημοσίου να στελεχώνει τις υπηρεσίες του και να καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του προσλαμβάνοντας τους εργαζομένους αυτούς μέσω του ΟΑΕΔ δεν σημαίνει ότι το ίδιο δεν είναι ο εργοδότης τους, αφού ο ΟΑΕΔ σε τελική ανάλυση απλώς μεσολαβεί στη σύναψη των συμβάσεων μαθητείας.
Το δικαστήριο, προτού καταλήξει στην κρίση του, έλαβε υπόψη του τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) της 23ης Απριλίου 2009 που εκδόθηκε ύστερα από ερωτήματα τα οποία του τέθηκαν από τα ελληνικά δικαστήρια.
«Δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι η μακροχρόνια απασχόληση των εργαζομένων αυτών είχε σκοπό την επαγγελματική κατάρτισή τους, την ένταξη ή την επανεκπαίδευσή τους επί ενός αντικειμένου ευκόλως κατανοητού. Η πραγματική φύση της απασχόλησης των εργαζομένων ήταν αυτή της εξαρτημένης εργασίας με όλες τις περαιτέρω συνέπειες (όπως είναι μισθολογικές, ασφαλιστικές συνταξιοδοτικές)», υπογραμμίζεται.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση βάζει φραγμό σε ανεξέλεγκτες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τους δημάρχους, οι οποίοι πολλές φορές επιδεικνύουν «υπερβάλλοντα ζήλο», προσλαμβάνοντας στην ουσία νέους υπαλλήλους.Σε εγκύκλιο την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος, επισημαίνεται ότι οι δήμαρχοι στις περιπτώσεις μονιμοποιήσεων συμβασιούχων οφείλουν να εφαρμόζουν τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις αποκλειστικά και μόνο του ΤριμελούςΣυμβουλίου του Αρείου Πάγου.
Στην περίπτωση κατά την οποία το Τριμελές Συμβούλιο του Αρείου Πάγου αποφαίνεται ότι συντρέχουν οι λόγοι της μονιμοποίησης των συμβασιούχων, οι ΟΤΑ οφείλουν να προχωρούν στη σύσταση των αντίστοιχων προσωποπαγών θέσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου