Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

H ... "Περιέργεια" ετοιμάζεται να εξερευνήσει τον Αρη!



Η ΝΑSΑ έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα εργαστήριά της στην Πασαντίνα στα οποία συναρμολογείται το «Curiosity». Πρόκειται για το ρομποτικό εξερευνητικό όχημα (στη φωτογραφία των NASA/JPL-Caltech) που σύμφωνα με τον προγραμματισμό της αμερικανικής υπηρεσίας το 2012 θα προσεδαφιστεί στον Αρη και θα ξεκινήσει νέα αποστολή εξερεύνησης με κύριο στόχο την ανακάλυψη ζωής ακόμη και σε μικροβιακό επίπεδο.

Το όχημα έχει μήκος 2,7 μέτρα και ζυγίζει 900 κιλά, μέγεθος διπλάσιο από τα δύο ρομποτικά οχήματα που βρίσκονται εδώ και μερικά χρόνια στον Αρη και τον εξερευνούν έχοντας προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες και εικόνες από τον κόκκινο πλανήτη.

Το «Curiosity» - που το όνομά του σημαίνει "περιέργεια"- χρησιμοποιεί τον ίδιο τύπο, έξι τροχών, κινητού καθίσματος συστήματος ανάρτησης για τον χειρισμό ανώμαλου εδάφους κατά τη διάρκεια κίνησης, όπως και τα προηγούμενα οχήματα του Άρη. Οι τροχοί του είναι μίσο μέτρο (20 ίντσες) σε διάμετρο, δυο φορές το ύψος των τροχών στα οχήματα Spirit και Opportunity που είναι αυτή τη στιγμή στον Άρη.

Η εκτόξευση του Mars Science Laboratory είναι προγραμματισμένη για το 2011 κατά την περίοδο από 25 Νοεμβρίου ως 18 Δεκεμβρίου. Η αποστολή θα μεταφέρει δέκα φορές περισσότερα και πιο προηγμένα όργανα από ό,τι τα δύο άλλα οχήματα και είναι σχεδιασμένη να χειριστεί το Curiosity στον Άρη για ένα πλήρες Αρειανό έτος, το οποίο ισούται με περίπου δύο Γήινα έτη.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευαμ της εφημερίδας Pasadena Star News, το Curiosity θα μεταφέρει μαζί του μία κάμερα 3D, ιδέα η οποία ανήκει στον δημιουργό του Avatar, James Cameron

Στο βίντεο - animation της Nasa μπορείτε να δείτε πώς προγραμματίζεται να γίνει η προσεδάφιση του Curiosity στον Αρη:



pyles

Δεν υπάρχουν σχόλια: