Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Ριζικές αλλαγές σε ΑΕΙ - ΤΕΙ "χρησμένες" από τους Δελφούς!



Τη μείωση του αριθμού των ΑΕΙ και ΤΕΙ με συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, καθώς και εισαγωγή των υποψηφίων απευθείας σε σχολές και όχι σε Τμήματα, προανήγγειλαν μεταξύ άλλων την Κυριακή (26/09) η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της συνάντησης διαλόγου και εργασίας, που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών.

Η υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν βαθιές τομές στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, παρουσιάζοντας στους πρυτάνεις το νέο μοντέλο, που προωθείται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ειδικότερα, η κα Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε τα σχέδια του υπουργείου, για αποφυγή ομοιομορφιών, περιγράφοντας το πλαίσιο των αλλαγών και τονίζοντας ταυτόχρονα, πως ακομη και 9 μήνες μετά, η ηγεσία του υπουργείου προσπαθεί να αποκτήσει δεδομένη εικόνα της κατάστασης.

"Προσπαθούμε εδώ και 9 μήνες να έχουμε μία δεδομένη κατάσταση, ωστοσο είναι εξαιρετικά δύσκολο. Οι υποψήφιοι θα εισάγονται σε σχολές και όχι σε τμήματα, ανάλογα με τη σχολη, δεδομένου του ότι όλες οι σχολές δεν είναι ίδιες", είπε η ίδια.

“Το πρόσταγμα των καιρών απαιτεί βαθιές τομές σε όλα τα επίπεδα. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με επιδερμικές αλλαγές. Οι αλλαγές πρέπει να αφορούν το DNA της λειτουργίας των ΑΕΙ και ΤΕΙ”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τις εργασίες της συνάντησης, την οποία διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας, άνοιξε ο κ. Παπανδρέου.

“Είμαστε στην 3η θέση παγκοσμίως αυτών που μπαίνουν στα πανεπιστήμια, αλλά στην 118η όσον αφορά την αποτελεσματικότητα”, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως απαιτείται διεθνοποίηση των ιδρυμάτων, και η συμμετοχή σε ανοιχτές διαδικασίες των καθηγητών και των φοιτητών.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της υποδοχής ξένων φοιτητών στα πανεπιστήμιά μας, για παράδειγμα με υποτροφίες. Τόνισε όμως ότι πρέπει να δούμε πόσο μας κοστίζει ο κάθε φοιτητής και βεβαίως να το πληρώσουμε, αλλά ο ξένος μπορεί να καταθέτει την υποτροφία του, την οποία θα την αξιοποιούμε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη τα πανεπιστήμια να είναι συνεχώς εξελισσόμενα που δεν διέπονται από τον σκοταδισμό και από αναχρονιστικές αποφάσεις. Μίλησε για την ανάγκη να γίνουμε ανταγωνιστικοί, καινοτόμοι και δημιουργικοί. Σ΄αυτό το σημείο έκανε λόγο για τη δια βίου μάθηση.

Αναφέρθηκε σε μιαν άλλη μορφή εισαγωγής στα πανεπιστήμια, λέγοντας ότι δεν βλέπει γιατί να μην εισάγεται ένας υποψήφιος στο Πανεπιστήμιο, για παράδειγμα στο Πάντειο και όχι σε μία σχολή ή ένα τμήμα. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι σήμερα η επιλογή των σπουδών είναι σε ένα βαθμό τυχαία. Παρομοίασε τη διαδικασία με αυτήν του σοβιετικού τύπου, όπως είπε, χωρίς μάλιστα να έχει και τον προγραμματισμό της Σοβιετικής Ενωσης. Σ΄αυτό το σημείο ανέφερε την πρακτική ορισμένων τμημάτων να χωρίζονται μόνο και μόνο για να γίνει κάποιος καθηγητής και όχι με βάση την πραγματικότητα των αναγκών.

Χρειαζόμαστε «Καλλικράτη» και στην Παιδεία, τόνισε. "Αξιολόγηση, πιστοποίηση και επαγγελματικά δικαιώματα".

Παράλληλα, συζητείται να αλλάξει ο τρόπος ανάδειξης των πρυτανικών αρχών με ευρύτερες αλλαγές στη διοίκηση των τριτοβάθμιων τμημάτων, να υπάρχει σύνδεση της αξιολόγησης του κάθε ιδρύματος με τη χρηματοδότησή του, ενώ υπό επανεξέταση θα τεθούν οι όροι πανεπιστήμιο και τεχνολογικό ίδρυμα.

Προσκεκλημένοι στη συνάντηση είναι ο υπουργός Επιστήμης, Έρευνας και Τεχνολογίας της Πορτογαλίας Ζοζέ Γκάγκο, ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου ,Ανδρέας Δημητρίου και ο πρώην πρόεδρος του Dublin City University, Φέρντιναντ φον Προντζούνσκι.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η Υπουργός παραδέχθηκε στον ΑΛΤΕΡ ότι όλα αυτά γίνονται μόνο και μόνο για να μειώσουν τα έξοδα για την παιδεία κατά 30%. Τέτοια παταγώδη ομολογία δεν έχω ξαναακούσει