Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

"Χρυσό Λέοντα" για την Σοφία Κόπολα στο Φεστιβάλ κινηματογράφου στη Βενετία!



Με τον «Xρυσό Λέοντα» έφυγε από την τελετή λήξης του 67ου κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βενετίας η ταινία «Somewhere» της Σοφία Κόπολα.

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Κουέντιν Ταραντίνο, εκστασιασμένος από το φιλμ της κόρης του Φράνσις Φορντ Κόπολα είπε ότι «μας μάγεψε από την πρώτη σκηνή, κάθε φορά που ξεκινάμε να συζητήσουμε, επιστρέφουμε σε αυτή την ταινία». Η υπόθεση του φιλμ έχει κεντρικό χαρακτήρα έναν νεαρό αστέρα του Χόλιγουντ. Περνά τη ζωή του μέσα στη χλιδή όντας αποξενωμένος από την οικογένειά του. Oλα θα αλλάξουν όταν τον εγκαταλείψει η γυναίκα του και θα αναγκαστεί ο ίδιος να φροντίσει τη 19χρονη κόρη του. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Ελ Φάνινγκ και Στίβεν Ντορφ.

Η Ελλάδα έλαβε μία σημαντική διάκριση στο πρόσωπο της Αριάν Λαμπέντ, πρωταγωνίστριας της ταινίας «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη, καθώς τιμήθηκε με το βραβείο Volpi καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Η γεννημένη στην Αθήνα ηθοποιός, που έχει μεγαλώσει στη Γαλλία, ερμηνεύει στο φιλμ μια αντικοινωνική κοπέλα που ζει στην ελληνική επαρχία. Η ταινία παρακολουθεί τη σχέση της με τον ετοιμοθάνατο πατέρα της και την καλύτερή της φίλη. Το φιλμ απέσπασε ακόμα το βραβείο Lina Mangiacapre στις βραβεύσεις Collateral.

Ο «Αργυρός Λέων» σκηνοθεσίας, αλλά και το βραβείο σεναρίου, απονεμήθηκαν στον Aλεξ ντε λα Ινγκλέσιας, για την ισπανική ταινία «Η θλιμμένη μπαλάντα της τρομπέτας» («Balada Triste de Trompeta»), μια αλληγορία πάνω στη σύγχρονη ιστορία της Ισπανίας. Το Ειδικό Βραβείο της επιτροπής απονεμήθηκε στον Γέρζι Σκολιμόφκσι για την αντιπολεμική ταινία «Essential Killing», για την οποία ο Βίνσεντ Γκάλο απέσπασε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας ως Ταλιμπάν. Βραβείο «Λέων του Μέλλοντος» απονεμήθηκε στην τουρκική ταινία «Cogunluk», ενώ το βραβείο «Μαρτσέλο Μαστρογιάνι», καλύτερης ερμηνείας πρωτοεμφανιζόμενου, πήρε η Μίλα Κούνις για τον «Μαύρο Κύκνο». Ειδικός «Χρυσός Λέων» απονεμήθηκε για το σύνολο της καριέρας του στον Αμερικανό παραγωγό και σκηνοθέτη Μόντε Χέλμαν, 78 ετών, προσωπικότητα του ανεξάρτητου σινεμά των δεκαετιών του 1970 και του 1980. Ο Χέλμαν, που στη Βενετία παρουσίασε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που σκηνοθέτησε εδώ και τριάντα χρόνια, «Road to Nowhere», ήταν αυτός που «ανακάλυψε» τον Ταραντίνο και υπήρξε παραγωγός της πρώτης του ταινίας, «Reservoir Dogs».

Ο Κουέντιν Ταραντίνο δέχτηκε καταγγελίες ότι έδωσε αρκετά από τα βασικά βραβεία σε φίλους του. Με τη Σοφία Κόπολα είχαν υπάρξει ζευγάρι. Ο Aλεξ ντε λα Ινγκλέσιας είναι φίλος του σκηνοθέτη, ενώ το ειδικό βραβείο –που απονεμήθηκε φέτος για πρώτη φορά– έλαβε ο μέντοράς του στα πρώτα του βήματα. Oπως έγραψε ο Πάολο Μερεγκέτι, κριτικός κινηματογράφου της Corriere della Sera, «η προεδρία του Κουέντιν Ταραντίνο αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μετατραπεί σε σύγκρουση συμφερόντων, εάν κανείς σκεφτεί ότι το “Somewhere” και το “Road to Nowhere” ήταν γοητευτικά και ενδιαφέροντα φιλμ, αλλά τίποτα περισσότερο από αυτό».

Ο Κουέντιν Ταραντίνο δήλωνε ότι δεν επρόκειτο να μεροληπτήσει στην απόφασή του και ότι αυτή θα βασιζόταν μόνο στο συναίσθημα που θα του προκαλούσε η κάθε ταινία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: