Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Ελπίδα για τους εγκλωβισμένους μεταλλωρύχους



Στα 700 μέτρα βάθος βρίσκονται εγκλωβισμένοι και αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο 33 μεταλλωρύχοι εδώ και περισσότερο από ένα μήνα στη Χιλή. Στις 5 Αυγούστου το μεταλλωρυχείο όπου εργάζονταν κατέρρευσε με αποτέλεσμα οι εργάτες να βρεθούν παγιδευμένοι στα έγκατα της Γης χωρίς καμία διέξοδο .

Το τεχνικό επιτελείο της αποστολής απεγκλωβισμού των εργατών δήλωσε μέσω του εκπροσώπου του σήμερα ότι «Οι τεχνικοί και τα σωστικά συνεργεία προχώρησαν χωρίς κανένα πρόβλημα σε περισσότερα από 400 μέτρα βάθος το γεωτρύπανο Strata 950, ένα από τα τρία γεωτρύπανα που χρησιμοποιούνται για τον απεγκλωβισμό των 3 εργατών».

Ο ίδιος προσέθεσε φανερά αισιόδοξος «Ήταν μια πολύ καλή ημέρα για μας. Για όλους. Όλη η ομάδα εργάζεται πυρετωδώς και δίνει τον καλύτερο εαυτό της για τη σωτηρία των εγκλωβισμένων». Οι δηλώσεις αυτές έφεραν ξανά το χαμόγελο στα χείλη των οικογενειών όλων αυτών των ανθρώπων αλλά και την ελπίδα για τον άμεσο απεγκλωβισμό τους. Όλοι οι εργάτες σήμερα μέσω ειδικών τεχνικών μέσων που έχουν στηθεί στο σημείο της κατάρρευσης επικοινώνησαν με τους συγγενείς τους από τους οποίους άντλησαν απόθεμα κουράγιου.

Οι μεταλλωρύχοι σε όλο το διάστημα του εγκλωβισμού τους λαμβάνουν την απαραίτητη τροφή και νερό μέσα από ένα σύστημα που ξεκινά από μία τρύπα 10 εκατοστών στην επιφάνεια της γης και φτάνει στα 700 μέτρα βάθος όπου βρίσκονται οι εργάτες με ιμάντες και σωλήνες. Οι αρχές εκτιμούν ότι σε λιγότερο από 2 μήνες η αποστολή θα έχει ολοκληρωθεί και οι μεταλλωρύχοι θα επιστρέψουν στη κανονική τους ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: