Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Κλιμακώνοση των κινητοποιήσεων - Δείτε ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί!



Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών φορτηγών, εξήγγειλε από το Σύνταγμα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους, Γιώργος Τζωρτζάτος.

«Συνεχίζουμε δυνατά», είπε και πρόσθεσε: «Μετά το σημερινό φιάσκο και την απόφαση καρμανιόλα ενημερώνουμε την πολιτεία με τον ίδιο ρυθμό και δεν σταματάμε. Ό,τι ήταν να χάσουμε, το χάσαμε».

Οι ιδιοκτήτες των φορτηγών σκοπεύουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με αποκλεισμούς δρόμων σε όλη την Ελλάδα.

Το νομoσχέδιο για τις μεταφορές ψηφίστηκε στη Βουλή κι είναι πλέον νόμος του κράτους. Οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων έχουν αποκλείσει τη Βουλή, βγάζουν τα οχήματα τους στις εξόδους της πόλης και απειλούν πως θα τα κάψουν.

Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών βυτιοφόρων Τσάμος δήλωσε πως “Θα τα βγάλουμε στο δρόμο και θα τα κάψουμε”.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση της υπερψήφισης του νομοσχεδίου, οι μεταφορείς που βρίσκονται στις εθνικές οδούς προχώρησαν σε αποκλεισμούς δρόμων.

Κυκλοφοριακό έμφραγμα δημιουργήθηκε στο Λεκανοπέδιο, καθώς έκλεισαν:

* η Λ.Αμαλίας μπροστά από το Κοινοβούλιο
* η Βασ.Σοφίας από τη συμβολή της με την Λ.Αμαλίας μέχρι την Ακαδημίας
* η Λ.Καβάλας, στο ύψος του Σκαραμαγκά (και τα δύο ρεύματα)
* η Λ.Σχιστού (και τα δύο ρεύματα)
* η συμβολή των οδών Βουλιαγμένης-Αλίμου (και τα δύο ρεύματα)
* η εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου στο ύψος των διοδίων της Ελευσίνας (το ρεύμα προς Κόρινθο).
* Στο Δαφνί έχουν κλείσει οι δύο από τις τρεις λωρίδες κυκλοφορίας

Η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της Μεταμόρφωσης, έκλεισε για περίπου τρία τέταρτα της ώρας και στα δύο ρεύματα, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά αργότερα άνοιξε και η κυκλοφορία ομαλοποιήθηκε.

Στις 1:30 μ.μ. επικράτησε ένταση μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου από νωρίς παραμένουν παρατεταγμένες αστυνομικές δυνάμεις, εμποδίζοντας τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν το σημείο.

Η ένταση προέκυψε ξαφνικά, χωρίς εμφανή αφορμή, όταν ομάδα των αυτοκινητιστών επιχείρησε να προσεγγίσει το σημείο, με αποτέλεσμα να απωθηθούν με χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις. Ακολούθησε «πετροπόλεμος» με μπουκάλια και άλλα αντικείμενα.

Πάντως, τα πνεύματα ηρέμησαν γρήγορα και περίπου 20 άτομα παρέμειναν μπροστά από το σημείο τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο.

Σημειώνεται ότι στη Βουλή έφτασαν λίγο μετά τις 2:00 μ.μ. και σιδηροδρομικοί αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την αναδιοργάνωση και ανάπτυξη του ΟΣΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

Σε αιφνιδιαστικούς αποκλεισμούς οδικών κόμβων και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης προχώρησαν από τη 1:00 το μεσημέρι οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων και βυτιοφόρων.

Οι απεργοί απέκλεισαν για μία ώρα την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών στον κόμβο της λαχαναγοράς, ενώ συνάδελφοί τους την ίδια ώρα διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων στην Παλιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, στη διασταύρωση Γέφυρα. Ο αποκλεισμός διήρκεσε μία περίπου ώρα και προκάλεσε προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Λίγο μετά τις 2:00 το μεσημέρι οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων μετακίνησαν τα οχήματά τους και διέκοψαν την κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό στο ύψος του Δερβενίου και στο ρεύμα εξόδου.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε στο Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του ν/σ για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.

Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με σημείο αιχμής το επίμαχο άρθρο 14 που περιλαμβάνει την μεταβατική περίοδο των τριών ετών και την απομείωση της άυλης αξίας των αδειών, για το οποίο η ΝΔ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Η επίμαχη διάταξη υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με 53 ναι και 46 όχι.

Υπέρ της διάταξης τάχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ενώ το καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Φώτης Κουβέλης και Σοφία Σακοράφα.

Από την ψηφοφορία απουσίαζε η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος διαφοροποιήθηκε από το κόμμα του, καταψηφίζοντας επί της αρχής, διευκρινίζοντας ότι δεν διαφωνεί με το κόμμα του και το άνοιγμα του επαγγέλματος αλλά έχει ενστάσεις με το να δοθούν άδειες σε μη κοινοτικά φορτηγά.

Σε διευκρινίσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Καμμένος τόνισε ότι με το νέο καθεστώς υπάρχει κίνδυνος, τουρκικά φορτηγά αυτοκίνητα, με φτηνά καύσιμα και προϊόντα, να τινάξουν στον αέρα τις αγορές στα νησιά που είναι κοντά στις τουρκικές ακτές, όπως η Σάμος, η Χίος, η Ρόδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: