Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Με τροποποιήσεις και γκρίνια ψηφίστηκε η περαίωση!


Δριμεία κριτική από την αντιπολίτευση και βουλευτές της συμπολίτευσης δέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου (29/9) για την περαίωση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Η τροποποίηση της τελευταίας στιγμής για τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση επιχειρήσεων που έχουν λάβει εικονικά και πλαστά τιμολόγια ή έχουν εκδώσει εικονικά, ακόμα και εάν έχουν τζίρο πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ και εάν έχουν ελεγχθεί και καταδικαστεί πρωτόδικα όξυνε τα πνεύματα.

Από την αντιπολίτευση υπήρξαν φωνές περί φωτογραφικής διάταξης, με τον υπουργό Οικονομικών να τις αντικρούει, παρέχοντας διευκρινίσεις και προσθέτοντας σχετική ρητή αναφορά, ώστε «να μην υπάρχουν υπόνοιες για τις προθέσεις του υπουργείου».

Έντονες επικρίσεις δέχτηκε το κυβερνών κόμμα και από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης αναφορικά με την επιλογή εισαγωγής του νομοσχεδίου με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος για δέκατη, όπως σημείωσαν, φορά έως τώρα.

Με την επίκληση της ανάγκης αύξησης των εσόδων και την αποδοχή των υπουργικών διαβεβαιώσεων πως η κυβέρνηση «γυρίζει σελίδα στο φορολογικό και φοροεισπρακτικό καθεστώς», η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής υπερψήφισε το νομοσχέδιο για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έσπευσαν να δηλώσουν ότι «η περαίωση δεν είναι ό,τι καλύτερο» και αναγνώρισαν την ασυνέπεια της κυβέρνησης που στο παρελθόν καταδίκαζε το μέτρο της περαίωσης. Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να αιτιολογήσουν την πράξη τους τόνισαν δικαιολογώντας την πράξη τους το έκτακτο των δημοσιονομικών περιστάσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επιχείρησε να πείσει το ακροατήριό του πως η συζητούμενη περαίωση δεν ομοιάζει με τις αντίστοιχες του παρελθόντος, καθώς πλέον ο φορολογούμενος «θα απαλλαγεί από τη διαπραγμάτευση με τις κατά τόπους ΔΟΥ», ενώ και οι εφοριακοί, θα απαλλαγούν από το καθήκον «να κυνηγάνε εταιρείες που πολλές φορές δεν υπάρχουν, αντί για χρήσεις που τρέχουν».

Αψιμαχίες για τα εικονικά τιμολόγια

Το κλίμα στη Βουλή φορτίστηκε ιδιαιτέρως λόγω των αλλαγών που υπήρξαν στο νομοσχέδιο και οι οποίες δεν είχαν ανακοινωθεί μέχρι την περασμένη Παρασκευή, οπότε και ενημερώθηκε η Επιτροπή Οικονομικών για το νομοσχέδιο.

Οι διατάξεις αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για «χαριστικές» αν όχι και «φωτογραφικές» ρυθμίσεις.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν μετ' επιτάσεως την δυνατότητα υπαγωγής στην ρύθμιση, επιχειρήσεων που έχουν λάβει πλαστά και εικονικά τιμολόγια, ή έχουν εκδώσει εικονικά, ακόμα κι αν έχουν τζίρο πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ (ένα όριο που τίθεται στο νομοσχέδιο εν γένει), ή έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο κι ακόμα κι αν έχουν ελεγχθεί και καταδικαστεί πρωτόδικα.

Το κλίμα αποφορτίστηκε αργότερα με το Γιώργο Παπακωνσταντίνου να τονίζει πως οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ που υπάγονται στη ρύθμιση δεν είναι οι εκδίδουσες πλαστά τιμολόγια (οι οποίες μάλιστα, δεν απαλλάσσονται από την ποινική δίωξη), αλλά εκείνες που λαμβάνουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια εν αγνοία τους ή εκδίδουν εικονικά και τις οποίες δεν έχουν συλλάβει οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά οικειοθελώς προσέρχονται να τα δηλώσουν (στην περίπτωση αυτή, επιβαρύνονται με φόρο 55% της αξίας τους αν είναι Α.Ε. και 40% αν είναι Ε.Π.Ε.).

Στην περαίωση επίσης υπάγονται και οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη ελεγχθεί και βρίσκονται στη διαδικασία του συμβιβασμού ή της ένστασης. Για τις τελευταίες, «ο τζίρος δεν θα πρέπει να είναι κριτήριο υπαγωγής στην περαίωση» υποστήριξε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τις εξαιρέσεις που έθεσε, ο υπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε συνταγματικές επιταγές, ενώ στο τέλος της συνεδρίασης προσέθεσε ρητή αναφορά πως για τις επιχειρήσεις που έχουν λάβει μη νόμιμα τιμολόγια ή έχουν εκδώσει εικονικά για να υπαχθούν στην περαίωση δεν θα πρέπει να έχει βεβαιωθεί πρόστιμο από τις φορολογικές αρχές και να δεν θα πρέπει να βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου.

ΠΑΣΟΚ: Επιλογή ανάγκης

Οι περισσότεροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εκφράστηκαν αρνητικά για τις περαιώσεις, θεωρώντας πως εν γένει επιβραβεύουν τους φοροφυγάδες. Ωστόσο, βουλευτές της συμπολίτευσης αναγνώρισαν το έκτακτο των δημοσιονομικών περιστάσεων.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Στάθης Κουτμερίδης, υπογράμμισε ότι για να ελεγχθούν οι εκκρεμούσες φορολογικές υποθέσεις, θα χρειάζονταν περισσότερα από δέκα χρόνια, επισημαίνοντας πως «δεν χαριζόμαστε σε κανέναν φοροφυγά και κακοπληρωτή, αλλά προχωράμε και σε νέους ελέγχους και ποτέ το ΣΔΟΕ δεν ήταν τόσο δυνατό όπως σήμερα».

«Η περαίωση δεν είναι ό,τι το καλύτερο. Αυτή τη στιγμή είναι αναγκαστική διαδικασία που θα φέρει περισσότερα έσοδα, αλλά θα βάλει και μια νέα αρχή, ενώ και ο όγκος των εκκρεμών υποθέσεων πρέπει να λυθεί», εκτίμησε ο Κώστας Γείτονας.

«Ασφαλώς έχει ευθύνη η κυβέρνηση, όταν έλεγε «όχι στις περαιώσεις» στο παρελθόν. Ειπώθηκαν μερικές μεγάλες κουβέντες προεκλογικά και δεν θα πρέπει να επαναλαμβάνονται - όμως πρέπει να γίνει η περαίωση για να υπάρξουν έσοδα» ανέφερε ο Νάσος Αλευράς.

Ο Θόδωρος Καράογλου, για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ομολογία παταγώδους αποτυχίας της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης» και διευκρίνισε πως το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Άγγελος Τζέκης, χαρακτήρισε «σαθρό» το επιχείρημα της κυβέρνησης πως η περαίωση επιλέγεται ένεκα του μεγάλου αριθμού ανέλεγκτων χρήσεων.

Ο Κώστας Αϊβαλιώτης του ΛΑΟΣ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια και ζήτησε την απόσυρση των νέων ρυθμίσεων του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Σημείωσε ακόμα πως το νομοσχέδιο «χωλαίνει στην επιβράβευση των συνεπών φορολογουμένων και στην αμνηστία για τα τιμολόγια-μαϊμού», ενώ επεσήμανε πως οι Δ.Ο.Υ. στις ακριτικές περιοχές «έχουν πάρα πολύ μεγάλα ποσοστά εισπράξεων βεβαιωμένων οφειλών» σε σχέση με Δ.Ο.Υ. που ελέγχουν πλούσιες αστικές συνοικίες.

Περισσότερο ευμενής απέναντι στο νομοσχέδιο στάθηκε ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ), σημειώνοντας «είμαι υπέρ της περαιώσεως, γιατί είμαι υπέρ της αντικειμενικοποιήσεως του φορολογικού συστήματος - και αυτό είναι ad hoc αντικειμενικοποίηση» - αν κι από την άλλη εξέφρασε την δυσφορία του για την εξαίρεση απ’ την περαίωση, ατόμων με μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Τέλος, ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως τις αλλαγές που επέφερε ο υπουργός Οικονομικών τις καταψηφίζει «με χέρια και με πόδια».

Ενστάσεις βουλευτών και στο ΚΤΕ Οικονομικών

Ενστάσεις ως προς την αποτελεσματικότητα του μέτρου της περαίωσης διατυπώθηκαν προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ).

Ο βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης εξέφρασε αμφιβολίες και για την πορεία των δημοσίων εσόδων για το 2012. Ο Νάσος Αλευράς από την πλευρά του σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει επικοινωνιακά από το μέτρο της περαίωσης, επισημαίνοντας ότι η περαίωση θα έπρεπε να προχωρήσει ξεχωριστά για τον κάθε φορολογούμενο.

«Απαράδεκτη» έκρινε την περαίωση ο βουλευτής Χρήστος Μαγκούφης, επισημαίνοντας πως «όταν λέμε ότι είναι «η τελευταία φορά» πρέπει και να είναι έτσι», και πρότεινε την εισαγωγή νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία όταν συλλαμβάνεται κάποιος να φοροδιαφεύγει στο εξής θα πρέπει κατ’ αρχήν να του επιβάλλεται μεγάλο πρόστιμο και αν δεν συμμορφωθεί να κλείνει η επιχείρησή του.

Τέλος, ο βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης ζήτησε περισσότερες εξηγήσεις σχετικά με τις ρυθμίσεις για τα εικονικά τιμολόγια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: