Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Σαφάρι των διωκτικών αρχών εκτός συνόρων, για τον εντοπισμό του μαύρου χρήματος της μαφίας των ακινήτων



Σαφάρι των διωκτικών αρχών εκτός συνόρων, και μάλιστα σε τέσσερις χώρες, για τον εντοπισμό του μαύρου χρήματος της μαφίας των ακινήτων. Μετά την ανακάλυψη των 500.000 ευρώ σε καταθετικό λογαριασμό που διατηρούσε σε τράπεζα της Ελβετίας ο φερόμενος ως εγκέφαλος της οργάνωσης, γνωστός Αθηναίος πολιτικός μηχανικός, οι αστυνομικές αρχές κάνουν πράξη τη γνωστή αμερικανική παροιμία «ακολούθησε το χρήμα και θα βρεις αυτό που ψάχνεις».

Το Τμήμα Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, το οποίο έχει αναλάβει τις έρευνες για την εγκληματική οργάνωση που είχε στήσει τη μεγάλη απάτη των ακινήτων, έχει εξαπολύσει τα λαγωνικά του στις τέσσερις άκρες του πλανήτη αναζητώντας αρχικά τις offshore εταιρείες των απατεώνων. Απώτερος σκοπός, βέβαια, των αστυνομικών δεν είναι άλλος από το να φτάσουν στους μυστικούς λογαριασμούς με τα δισεκατομμύρια ευρώ που εκτιμάται πως έχει αποκομίσει το κύκλωμα από το 1997, οπότε άπλωσε τα πλοκάμια της εγκληματικής του δραστηριότητας.

Πρώτος σταθμός των αστυνομικών είναι η Κύπρος, που φαίρεται ως έδρα δεκάδων offshore εταιρειών που είχε δημιουργήσει η μαφία προκειμένου να ξεπλένει το μαύρο χρήμα και να μεταβιβάζει ολόκληρα κτίρια ώστε να χάνονται τα ίχνη τους από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες. Οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές εκτιμούν ότι στη Μεγαλόνησο θα προκύψουν νέα στοιχεία αλλά και ενδείξεις για τους μυστικούς λογαριασμούς του στενού πυρήνα της εγκληματικής οργάνωσης.

Δεύτερος σταθμός της έρευνας είναι η Μαδαγασκάρη, καθώς φέρεται ως έδρα τουλάχιστον δέκα offshore εταιρειών των οποίων οι επωνυμίες βρέθηκαν στο αρχείο της οργάνωσης των μαφιόζων που εντόπισαν οι αστυνομικοί σε ένα από τα σπίτια του φερόμενου ως εγκεφάλου της συμμορίας. Εκεί οι Ελληνες αστυνομικοί θα αναζητήσουν στοιχεία για τις εταιρείες αυτές, αλλά κυρίως τα ονόματα των ιδιοκτητών τους.

Προτελευταίος προορισμός των διωκτικών αρχών είναι συγκεκριμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το όνομα της οποίας κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό καθώς οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι εκεί θα βγάλουν μεγάλο λαβράκι. Τη χώρα αυτή επισκεπτόταν πολύ συχνά ο φερόμενος ως εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης συνοδευόμενος από συγκεκριμένα άτομα, τα οποία επίσης συμμετείχαν στον στενό πυρήνα της μαφίας των έντεκα.

Τελευταίος σταθμός των λαγωνικών της Ασφάλειας είναι η Ελβετία. Οι αρχές, εκμεταλλευόμενες τα στοιχεία που θα έχουν συγκεντρώσει από την περιοδεία τους ανά τον κόσμο, θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν ύποπτους λογαριασμούς στους οποίους είναι «αποθηκευμένο» το μαύρο χρήμα του κυκλώματος.

Οι αστυνομικοί είναι πεπεισμένοι ότι αν αποδώσει το σαφάρι του μαύρου χρήματος που έχουν ξεκινήσει, σε μεγάλο ποσοστό η υπόθεση θα «δέσει» και οι εισαγγελικές αρχές θα είναι σε θέση να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης και να ασκήσουν ποινικές διώξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: