Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Εκ νέου απόσυρση με κίνητρα



Να επαναφέρει την απόσυρση για τα παλιά ΙΧ και να προσφέρει κίνητρα στα τέλη κυκλοφορίας για την αγορά νέων αυτοκινήτων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να τονώσει την αγορά αυτοκινήτου.

Μπορεί το περασμένο Φθινόπωρο να είχε δοθεί η διαβεβαίωση από το υπουργείο Οικονομικών ότι η απόσυρση τελείωσε, αλλά, ως όλα δείχνουν, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα στα πλαίσια πράσινων τελών ταξινόμησης και κυκλοφορίας για την αγορά νέου αντιρρυπαντικού Ι.Χ. με την επιστροφή του παλαιού.

Καταλυτικό ρόλο σε αυτές τις σκέψεις έχει διαδραματίσει το γεγονός ότι η αγορά αυτοκινήτου από την αρχή του χρόνου έως τα τέλη Αυγούστου έχει χάσει 2.000 επιχειρήσεις, αφήνοντας 9.000 εργαζόμενους στο δρόμο.

Εκτός αυτού, το πάγωμα των εισπράξεων του Δημοσίου στα 200 εκατομμύρια ευρώ από τέλη ταξινόμησης έναντι στόχου για 508 εκατομμύρια ευρώ έχει αναγκάσει το οικονομικό επιτελείο να μελετά πιθανά σενάρια για τόνωση των πωλήσεων.

Κίνητρα για απόσυρση

Από το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", εξετάζεται η παροχή κινήτρων για απόσυρση παλαιού Ι.Χ. και την αγορά νέου με έκπτωση στα τέλη ταξινόμησης έως και 50%.

Τα τέλη ταξινόμησης αποτελούν ένα σοβαρό ποσοστό στο κόστος αγοράς ενός αυτοκινήτου. Η σκέψη είναι να μειωθεί έως και 2.000 ευρώ για ορισμένες, κυρίως τις μεσαίες, κατηγορίες αυτοκινήτων.

Έως τώρα, το μέτρο ευνοούσε με μεγαλύτερη έκπτωση από τα τέλη τα μεγάλου κυβισμού και υψηλής εργοστασιακής τεχνολογίας.

Εξετάζεται να καθιερωθεί κλιμακωτή μείωση συντελεστών, με τρόπο τέτοιο που να ευνοεί τα μεσαία κυβικά και τους μικρομεσαίους αγοραστές που δεν διαθέτουν μεγάλο κεφάλαιο για αγορά ακριβού Ι.Χ.

Μείωση και στα τέλη κυκλοφορίας

Πέρα από το μέτρο της κλίμακας στα τέλη ταξινόμησης, εξετάζονται και οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας, καθώς με τις πρόσφατες ρυθμίσεις τα παλαιά, μεγάλου κυβισμού Ι.Χ., επιβαρύνθηκαν σοβαρά με υπέρογκα τέλη που οδήγησαν τους ιδιοκτήτες τους, σε μαζική κατάθεση πινακίδων.

To υπουργείο οικονομικών εξετάζει για τα μεν Ι.Χ. που η άδειά τους είναι μετά την 1/1/2011 τα τέλη να υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων και χρέωση από 0,5 έως 2,5 ευρώ/γραμμάριο ρύπων, ενώ για τα παλαιότερα από τις 31/1/2010 η χρέωση θα γίνεται με βάση τον κυβισμό, ενώ θα μειωθούν τα υφιστάμενα τέλη για τα παλαιότερα.

Δεδομένου ότι πλέον τα νέα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, θα έχουν χαμηλότερο κόστος στα τέλη κυκλοφορίας, ο ιδιοκτήτης θα ωθείται στην αγορά νέου με χαμηλότερη κοστολόγηση στα τέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: