Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Οι ταράτσες πρασινίζουν στον Βόλο!

Οι ταράτσες πρασινίζουν

Νέφος, σκόνη, θόρυβος, κτήρια και μπετόν ξεπετάγονται σε κάθε γωνιά της πόλης… Πάρκα ελάχιστα, πράσινο σχεδόν ανύπαρκτο, η θερμοκρασία ανεβαίνει κατακόρυφα εξαιτίας της αύξησης των ρύπων και οι ελεύθεροι χώροι συνεχώς μειώνονται. Ο Βόλος ακολουθεί πιστά τα χνάρια των πυκνοδομημένων πρωτευουσών και η ζωή στην πόλη γίνεται ολοένα και πιο αφόρητη…

Η λύση που όλοι έχουμε στο μυαλό μας είναι μία και μοναδική. Γκρίνια για ότι συμβαίνει γύρω μας, γκρίνια χωρίς την παραμικρή προσπάθεια να αλλάξουμε την κατάσταση, γκρίνια καταθέτοντας τα όπλα… Αντί όμως να γκρινιάζουμε, είναι καλύτερο να θέσουμε σε εφαρμογή εναλλακτικούς τρόπους προκειμένου να βελτιωθεί το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και κατ' επέκταση η ζωή μας.

Τα κτήρια όπως είναι λογικό και φυσικό δεν μπορούμε να τα γκρεμίσουμε. Μπορούμε όμως να τα πρασινίσουμε και να δώσουμε την ευκαιρία σε εμάς τους ίδιους και στην πόλη μας να πάρει μερικές ανάσες οξυγόνου!

Πριν λίγους μήνες την εμφάνισή τους έκαναν και στο Βόλο τρεις οάσεις… τρεις ταρατσόκηποι σε δύο πολυκατοικίες και το ξενοδοχείο Ξενία που έχουν κατασκευαστεί από την εταιρία Δομοτεχνική ΑΕ. Την πρωτοβουλία ανέλαβε ο ιδιοκτήτης της τεχνικής εταιρίας Λάκης Αλεξόπουλος, διαισθανόμενος την ανάγκη που υπάρχει στο πολεοδομικό συγκρότημα για μείωση των ρύπων, για αύξηση του πρασίνου, για συμβολή εντέλει στην διαμόρφωση ενός καλύτερου μικροκλίματος.

«Υπάρχει μέγιστη ανάγκη τέτοιων σχηματισμών, της δημιουργίας και κατασκευής ταρατσόκηπων ειδικά στις πόλεις που η δόμηση είναι πυκνή και όπως είναι φυσικό το πράσινο ελαττώνεται με συνέπεια το μικροκλίμα της κάθε περιοχής να διαφοροποιείται αρνητικά. Ένας τρόπος να ενισχυθούν οι περιοχές αυτές με πράσινο ήταν να αξιοποιηθούν περιοχές που δεν ήταν χρησιμοποιήσιμες, και τέτοιες περιοχές είναι οι ταράτσες των κτηρίων. Αυτό κάναμε και εμείς», αναφέρει ο κ. Αλεξόπουλος.

Ζέστη το χειμώνα - δροσιά το καλοκαίρι

Τα οφέλη από την κατασκευή των ταρατσόκηπων είναι πολλαπλά και σημαντικά με βασικό, για τους ίδιους τους ενοίκους της πολυκατοικίας, τη διαμόρφωση καλύτερων θερμοκρασιών.

Η θερμοκρασία στην οροφή ενός κτηρίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να φτάσει και τους 70ο C, ενώ αν διαθέτει ταρατσόκηπο δεν θα ξεπερνά τους 30. Το τελευταίο μάλιστα πάτωμα πολυκατοικίας που διαθέτει ταρατσόκηπο έχει τουλάχιστον 4 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία από ένα αντίστοιχο που η ταράτσα του έχει μόνο συμβατική μόνωση.

Μείωση των ρύπων

Οι καλύτερες θερμοκρασιακές συνθήκες που δημιουργούνται από την ύπαρξη ενός ταρατσόκηπου στην πολυκατοικία έχουν άμεσο αντίκτυπο και στην μείωση των ρύπων.

Από την στιγμή που το σπίτι - διαμέρισμα έχει ζέστη το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, αφού λειτουργεί λιγότερες ώρες το καλοριφέρ ή το αιρκοντίσιον αντίστοιχα, αλλά και φυσικά οι ιδιοκτήτες δεν βλέπουν και τα πορτοφόλια τους να ξεφουσκώνουν τόσο γρήγορα… Ένας ταρατσόκηπος δηλαδή είναι ουσιαστικά ένα φυσικό μέσο θερμομόνωσης και η εξοικονόμηση σε ενέργεια κλιματιστικού ενός κτηρίου με ταρατσόκηπο μπορεί να φτάσει μέχρι και 25% κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ το καλοκαίρι μπορεί να φτάσει και 50%.

Ιδιαιτέρως σημαντικά όμως είναι και τα στοιχεία που παρουσιάζει για το θέμα και την μείωση των ρύπων από τους ταρατσόκηπους η μελέτη του Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών και Ελέγχου Περιβάλλοντος του Παν. Θεσσαλίας και της ερευνητικής ομάδας του ΚΕΤΕΑΘ του κ. Κίττα σύμφωνα με την οποία τα συγκεκριμένα κτήρια μεταξύ άλλων έχουν μείωση ενεργειακών απωλειών από 10 έως και 30%, μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας και της σκόνης, μείωση της απορροής των υδάτων έως και 90%, μείωση της ηχορύπανσης και βελτίωση της ηχομόνωσης του κτηρίου κατά 3 decibel.

«Οι οροφές σήμερα είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης είτε για δημιουργία ταρατσόκηπων είτε για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών. Εκείνο όμως που προσφέρει στον άνθρωπο και την ποιότητα της ζωής είναι η διαμόρφωση ενός καλύτερου μικροκλίματος που αυτό γίνεται από τα πράσινα δώματα», τονίζει ο κ. Αλεξόπουλος.

Οι ταρατσόκηποι του Βόλου

Ο κ. Αλεξόπουλος ξεκαθαρίζει πως η κατασκευή των δύο ταρατσόκηπων στις δύο καινούργιες πολυκατοικίες που έχουν ανοικοδομηθεί στην περιοχή του Ξενία είναι μόνο η αρχή… καθώς ήδη υλοποιούνται αντίστοιχα έργα, και μεγαλύτερα, από τη Δομοτεχνική στη Θεσσαλονίκη.

«Το κέρδος μας είναι η παροχή καλύτερης ποιότητας ζωής και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Γι’ αυτό άλλωστε δεν το κάναμε μόνο στις δύο πολυκατοικίες, που εδώ πρέπει να σημειώσω ότι είναι ιδιαίτερα κατάλληλες λόγω και του οικολογικού στοιχείου τους αλλά και της εγγύτητάς τους στο Νοσοκομείο για στέγαση ιατρείων, αλλά και στο ξενοδοχείο Ξενία που ελέγχει η Δομοτεχνική, γιατί πραγματικά θέλουμε και προσπαθούμε να προσφέρουμε στο Βόλο το καλύτερο δυνατό», τονίζει ο κ. Αλεξόπουλος.

Πόσο εύκολη όμως είναι η κατασκευή ενός πράσινου δώματος; Ο κ. Αλεξόπουλος αναφέρει ότι έπρεπε να αντιμετωπιστούν δύο βασικά προβλήματα. Το πρώτο αφορά στη στατική επάρκεια, δηλαδή αν αντέχει η στέγη, η πλάκα της ταράτσας ένα φυτευτό δώμα. Το δεύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η εξασφάλιση της μη διαπερατότητας του νερού, δηλαδή η υγρομόνωση των επιφανειών υποδοχής φύτευσης.

«Έχουν αναπτυχθεί διάφοροι μέθοδοι και υλικά που βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση και ξεπερνάμε τέτοιες δυσκολίες. Τέτοια υλικά είναι ειδικές μεμβράνες οι οποίες καλύπτουν την επιφάνεια και έχουν την ιδιότητα να μην παθαίνουν ζημιά από τις ρίζες των φυτών, ενώ έχουν σχεδιαστεί και υλικά που επιτρέπουν την ελεύθερη ροή του νερού, το οποίο στη συνέχεια καταλήγει στις υδρορροές», επισημαίνει ο κ. Αλεξόπουλος.

Ουσιαστικά το νερό δεν αφήνεται να λιμνάσει και να δημιουργήσει υγρασία, αλλά διοχετεύεται με αυτόματο κρυφό πότισμα στα φυτά και από εκεί πέφτει στις υδρορροές, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που τοποθετούνται ειδικές λεκάνες συλλογής του βρόχινου νερού το οποίο στην πορεία χρησιμοποιείται για το πότισμα των φυτών.

Το στάδιο της κατασκευής

Για την εγκατάσταση των φυτεμένων δωμάτων στο ξενοδοχείο Ξενία Βόλου του ομίλου Domotel και στα όμορα κτήρια επί της οδού Πλαστήρα που κατασκευάστηκαν από την εταιρία χρησιμοποιήθηκε η ολοκληρωμένη τεχνολογία κατασκευής egreen/ ZinCo, ενώ την κατασκευή των φυτεμένων δωμάτων επιμελήθηκε η Αρχιτέκτων τοπίου και υποψήφια διδάκτωρ Στελίνα Τσιάντου.

Τα φυτεμένα δώματα θα παρακολουθηθούν από το ερευνητικό ινστιτούτο ΙΤΕΔΑ/ΚΕΤΕΑΘ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Διαχείρισης Αγροοικοσυστημάτων (ΙΤΕΔΑ και Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Θεσσαλίας), ώστε να εκτιμηθεί η ενεργειακή και περιβαλλοντική τους προσφορά.

Πιο συγκεκριμένα για την κατασκευή και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στο Ξενία έχει κατασκευαστεί εκτατικού τύπου στέγη με παχύφυτα φυτά ανθεκτικά στην παρατεταμένη ξηρασία όπως ποικιλίες Σέντουμ, Ντελόσπερμα και φυτοδοχεία με ελιές.

Στις πολυκατοικίες οι στέγες είναι ημιεντατικού τύπου, με μεσογειακά ξηροανθεκτικά φυτά: λεβάντα, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, μέντα αλλά και ελίχρυσο, γκάουρες κ.α ) μεγαλύτερους θάμνους (ράμνους, φιλύρες, ελαίαγνους, δάφνη Απόλλωνος) και δέντρα (αιωνόβια ελιές, φυλλοβόλες ροδιές).

Και η συντήρηση;

Είναι απόλυτα λογικό το πρώτο πράγμα που θα αναρωτηθεί κανείς να είναι πόσο μεγάλο είναι το κόστος συντήρησης ενός ταρατσόκηπου, πόσο θα επιβαρύνονται οι ιδιοκτήτες.

Όπως αναφέρει ο κ. Αλεξόπουλος, η συντήρηση του πράσινου δώματος σε ετήσια βάση δεν ξεπερνά τα 2.000 ευρώ, χρήματα που αφομοιώνονται στα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας και μοιράζονται οι ένοικοι.

Ωστόσο είναι σημαντικό πως τα σπίτια αυτά έχουν και άλλη αξία, καθώς στην αξιολόγησή τους από την επιτροπή ενέργειας συγκεντρώνουν πολλούς πόντους, οι οποίοι βοηθούν ώστε να κοστολογείται ψηλά το ακίνητο σε περίπτωση πώλησης ή υποθήκευσής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: