Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Πωλούνται... πτυχιακές και διδακτορικά για ΑΕΙ και ΤΕΙ



Κύκλωμα που λυμαίνεται τα πανεπιστήμια θησαυρίζει εν μέσω κρίσης. Με 500 ευρώ αγοράζουν πτυχιακή και με 2000 ευρώ το διδακτορικό τους.

Επιχείρηση εύκολου κέρδους με αντάλλαγμα έναν καλό βαθμό στην πτυχιακή εργασία και στο διδακτορικό έχουν στήσει πολλά γραφεία στην χώρα μας. Κάποια παρουσιάζονται ως κέντρα υποστήριξης σπουδών ενώ άλλα ως συμβουλευτικά, όμως το ρεπορτάζ του Newsit αποδεικνύει ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για άτομα που θησαυρίζουν στην πλάτη των φοιτητών.

Ομολογία από τους ίδιους τους φοιτητές

Στα ΤΕΙ αλλά και στα ΑΕΙ, το σύστημα της πληρωμένης εργασίας είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Όλοι οι σπουδαστές το γνωρίζουν ,όπως επίσης και αρκετοί καθηγητές. Εκείνο όμως που δεν μπορούν να αποδείξουν είναι το αν μια εργασία είναι γραμμένη από τον φοιτητή ή όχι.

''Αυτά τα γραφεία εδώ και χρόνια έχουν καταλάβει την ανάγκη των φοιτητών και απλώνονται παντού'' λέει στο Newsit ο Πέτρος Γ., τελειόφοιτος του τμήματος ιατρικών εργαστηρίων στα ΤΕΙ Αθηνών.'' Εγώ συγκεκριμένα το βλέπω καθημερινά ενώ οι καθηγητές κάνουν τα στραβά μάτια'' συμπληρώνει.

Ακούστε την ομολογία


Συστήνουν και οι καθηγητές γραφεία εργασιών

Όταν η ταρίφα μιας πτυχιακής εργασίας αρχίζει από 500 ευρώ, τότε τα χρήματα είναι πολλά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το κάθε γραφείο μπορεί να αναλάβει παράλληλα από 10 έως και 50 εργασίες, ανάλογα με το προσωπικό που διαθέτει. Οι υπάλληλοι που βρίσκονται από πίσω είναι συνήθως άτομα τα οποία έχουν τελειώσει ανάλογες σχολές θετικών και θεωρητικών επιστημών, που το κάνουν για έξτρα εισόδημα.

''Ψάχνοντας κανείς στο διαδίκτυο είναι πολύ εύκολο να εντοπίσει τέτοια γραφεία, διότι στην αρχική τους σελίδα διαφημίζουν ότι εκπονούν εργασίες και διδακτορικά'' προσθέτει ο Πέτρος Γ. '' Είδα καθηγήτρια στα ΤΕΙ Αθηνών να προτείνει σε φοιτητή συγκεκριμένο γραφείο για να του κάνει την εργασία'' τονίζει χαρακτηριστικά.

''Το ξέρουμε αλλά δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε'' λέει ο πρύτανης του ΕΜΠ στο Newsit

O κ. Μουντζούρης Κωσταντίνος, πρύτανης του ΕΜΠ αναφέρει ότι πριν από 5 μήνες έγινε έρευνα στο Πολυτεχνείο και βρέθηκε ότι πραγματικά υπήρχαν γραφεία τα οποία θησαύριζαν από αυτή την δουλειά. Παρά τις προσπάθειες όμως, δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να ελεγχθεί το κύκλωμα.

''Δεν μπορούμε ούτε νομικά να επέμβουμε διότι δεν μπορούμε να αποδείξουμε κάτι'' αναφέρει.''Γνωρίζουμε τα γραφεία τα οποία δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν διότι πολύ απλά κρύβονται πίσω από τον τίτλο των φροντιστηρίων για φοιτητές'' προσθέτει.

Ακούστε τον κ. Μουντζούρη


Πως παίζεται το παιχνίδι

Το Newsit επικοινώνησε με κάποιο από αυτά τα γραφεία. Προσποιηθήκαμε ότι είμαστε φοιτητές και πως θέλουμε να μας φτιάξουν την πτυχιακή μας εργασία. Μας ζήτησαν αδίστακτα 500 ευρώ για πτυχιακή και 2000 ευρώ για διδακτορικό .

Ακούστε το πρώτο μέρος



Η συγκεκριμένη κυρία επίσης εξηγεί πως παράλληλα εκπονεί κι άλλες εργασίες σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας και πως ποτέ δεν την συναντάς. Βάζεις απλά τα χρήματα στην τράπεζα και σου στέλνει την εργασία. Και φυσικά μαύρα, προς επίγνωση του ΣΔΟΕ.

Ακούστε το δεύτερο μέρος



newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: