Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Μπορεί η "καθαρή" ενέργεια να ξεπλένει "βρώμικο" χρήμα..;


Ναρκωτικά, πορνεία, εκβιασμοί, λαθραία ταφή τοξικών αποβλήτων - όλα αυτά συμβαίνουν αλλά είναι μάλλον κατάλοιπα «του περασμένου αιώνα» γιατί, όπως αποδείχθηκε, η Κόζα Νόστρα βρήκε έναν πιο... οικολογικό τρόπο για να κάνει μπίζνες.

Η εντυπωσιακή αποκάλυψη έγινε με την κατάσχεση από την ιταλική αστυνομία περιουσιακών στοιχείων αξίας 1,5 δισ. ευρώ του σικελού επιχειρηματία Βίτο Νικάστρι, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τη Μαφία και έχει επενδύσει τεράστια ποσά στην παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές πηγές και στα αιολικά πάρκα με ανεμογεννήτριες, κυρίως στην επαρχία Τραπάνι της Σικελίας.

Ο Νικάστρι αποφυλακίστηκε γρήγορα επειδή οι Αρχές δεν μπόρεσαν τότε να στηρίξουν τις κατηγορίες. Ο ίδιος αρνείται ότι έχει σχέση με τη Μαφία αλλά ο στρατηγός Αντόνιο Τζιρόνε, επικεφαλής της Υπηρεσίας Κατά της Μαφίας (DΙΑ), είπε ότι ο μαφιόζος, που είναι γνωστός και ως «Αρχοντας των ανέμων», συνδέεται με τον Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, το «αφεντικό των αφεντικών» της σιτσιλιάνικης Μαφίας, ο οποίος καταζητείται από το 1993. Ο Ντενάρο είναι γνωστός και ως «αφεντικό πλέιμποϊ», λόγω της αγάπης του για τις ωραίες γυναίκες, τα ακριβά αυτοκίνητα και τα είδη πολυτελείας.

H Μαφία προσπαθεί να εισχωρήσει στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας

Ο γερουσιαστής Κονσταντίνο Γκαράφα, μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής κατά του οργανωμένου εγκλήματος, δήλωσε ότι η Μαφία προσπαθεί να εισχωρήσει στη νέα οικονομία των εναλλακτικών πηγών ενέργειας στην προσπάθειά της να ξεπλύνει το χρήμα που κερδίζει από το οργανωμένο έγκλημα.

«Αποτελεί απόδειξη του γεγονότος ότι η Μαφία έχει μια φοβερή ικανότητα να ερμηνεύει τις νέες ανάγκες της κοινωνίας μας» δήλωσε ο πρόεδρος της ίδιας επιτροπής Φραντζέσκο Φορτζιόνε. «Ολοι τους ήταν κάποτε μπλεγμένοι με τον τομέα των κατασκευών. Η Καμόρα (σ.σ.: η Μαφία της Νάπολι) ασχολείται με τη διαχείριση των αποβλήτων. Η Κόζα Νόστρα προχώρησε και δραστηριοποιείται σήμερα στον τομέα της πράσινης ενέργειας» είπε.

pyles

Δεν υπάρχουν σχόλια: