Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Ανώτατη τιμητική διάκριση



Σε μια λαμπρή και άκρως συγκινητική τελετή στη γαλλική πρεσβεία, ο Γάλλος πρέσβης Christophe Farnaud παρασημοφόρησε τον Ελληνα «δάσκαλο» Αλέκο Φασιανό με το μετάλλιο του Αξιωματούχου των Τεχνών και των Γραμμάτων εκ μέρους του γαλλικού κράτους και του υπουργού Πολιτισμού Frederic Mitterrand. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τιμή που αποδίδεται από τη Γαλλία σε έναν καλλιτέχνη για τη δημιουργία του ανά τον κόσμο.

Ο κύριος Farnaud μίλησε για τη ζωή και το έργο του ζωγράφου, αναφερόμενος στην υποτροφία που πήρε ο καλλιτέχνης από τη γαλλική κυβέρνηση το 1960, όπως και για τις εκθέσεις του Ελληνα «δασκάλου» σε Γαλλία, Ιαπωνία, Βραζιλία, Αμερική, Σουηδία, Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Μεξικό, Κίνα, Ολλανδία, Ρωσία, καθώς είναι επίτιμο μέλος της Ακαδημίας της Ρωσίας.

Αναφέρθηκε επίσης στη γνωριμία και τη συνεργασία του Φασιανού με τους Γάλλους λογοτέχνες και ποιητές, όπως οι Louis Aragon, Michel Deon, Jean-Marie Drot, Jacque Lacarriere, Fernando Arrabal, των οποίων τα βιβλία εικονογράφησε, και η συγκινητική βραδιά έκλεισε με δεξίωση στα σαλόνια της πρεσβείας παρουσία αγαπημένων φίλων του καλλιτέχνη και της περήφανης συζύγου του Μαρίζας Φασιανού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: