Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

"Βόμβα" 30 δισ. μεταχρονολογημένων επιταγών



Μεγαλύτερη από 150 δισ. ευρώ εκτιμάται από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας η αξία των επιταγών (μεταχρονολογημένων και μη) που ξεκαθαρίστηκαν μέσω ΔΙΑΣ το 2008.

Σε μελέτη για τον κλάδο του factoring, οι αναλυτές της ΕΤΕ αναφέρουν ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μη χρηματοπιστωτικού τομέα είχαν συσσωρεύσει μεταχρονολογημένες επιταγές επιπέδου 30 δισ. ευρώ στα τέλη του 2008 (καλύπτοντας το 18% των συνολικών απαιτήσεων). Τα τρία τέταρτα των επιταγών αυτών διακρατούνται από ΜμΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 30 δισ. ευρώ αναφέρονται στο επίπεδο των μεταχρονολογημένων επιταγών στα τέλη του 2008. Καθώς οι επιταγές έχουν λήξη, κ.μ.ο., μικρότερη του έτους, οι μεταχρονολογημένες επιταγές που διακρατήθηκαν από τις επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του έτους είναι πολλαπλάσιες του επιπέδου που εκτιμήθηκε για το τέλος του έτους. Για παράδειγμα, μέση διάρκεια λήξης 4 μηνών αντιστοιχεί σε συνολική διακίνηση μεταχρονολογημένων επιταγών της τάξης των 90 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι υπηρεσίες factoring αποτελούν έναν κλάδο με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης στην Ελλάδα, λόγω: (i) του υψηλού μεριδίου ΜμΕ, (ii) του υψηλού μεριδίου υπηρεσιών και (iii) της πιθανότητας αντικατάστασης του φαινομένου των μεταχρονολογημένων επιταγών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πολιτική πιστώσεων που ακολουθούν οι ελληνικές εταιρίες (και αντανακλάται στο υψηλό σχετικά επίπεδο των απαιτήσεων ως ποσοστό των πωλήσεων) θα δικαιολογούσε διείσδυση των υπηρεσιών factoring σε επίπεδο μέχρι και 8% του ΑΕΠ (από 5% το 2009).

Μάλιστα οι αναλυτές της ΕΤΕ επισημαίνουν ότι ο λόγος απαιτήσεων προς πωλήσεις είναι σχετικά υψηλός στις ελληνικές επιχειρήσεις (54% κ.μ.ο. έναντι 38% για τις ευρωπαϊκές) – γεγονός που υποδηλώνει ευοίωνες προοπτικές για τις υπηρεσίες factoring στον βαθμό που οι αιτίες των υψηλών απαιτήσεων δεν είναι συγκυριακές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: