Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Βουλγαρία: Πάνω από 238 παιδιά με αναπηρίες πέθαναν μέσα στα ιδρύματα



Τουλάχιστον 238 παιδιά με αναπηρίες έχασαν τη ζωή τους, στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας, σε διάφορα ιδρύματα της Βουλγαρίας, ενώ άλλα κακοποιήθηκαν με διάφορους τρόπους, αποκαλύπτει έκθεση οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οπως καταγγέλλει το βουλγαρικό παράρτημα της Επιτροπής του Ελσίνκι, τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των θανάτων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Και για να γίνει πιο σαφής η εικόνα του εφιάλτη, αναφέρεται ότι μεταξύ των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους, 31 εξαθλιώθηκαν και υπέκυψαν από την πείνα και 84 από την εξάντληση. Δύο θάνατοι ήταν διαπιστωμένα αποτέλεσμα άσκησης βίας, ενώ για πολλούς άλλους δεν έχουν διακριβωθεί τα αίτια.

Το παράδοξο είναι ότι, σύμφωνα με την έκθεση, η αστυνομία όπως και η εισαγγελία δεν ειδοποιήθηκαν στο 80% των περιπτώσεων και μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει νεκροψίες.

«Τα τεκμήρια είναι συγκεχυμένα ή παραποιημένα», τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο γενικός εισαγγελέας, Μπόρις Βέλτσεφ. Αντικείμενο των πρώτων αυτών μαζικών ερευνών της εισαγγελίας για ιδρύματα που φιλοξενούν 1.350 παιδιά με νοητική υστέρηση στη Βουλγαρία, είναι «η έλλειψη προσπαθειών» από την πλευρά του προσωπικού για να αποφευχθεί ο θάνατος 166 παιδιών στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, όπως και 27 περιπτώσεις πρόκλησης σωματικής αναπηρίας και σειρά σεξουαλικών κακοποιήσεων.

«Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε σε πέρας τις έρευνες αυτές, για να τιμωρηθούν οι ένοχοι, κάτι το οποίο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά», υπογράμμισε ο Μπόρις Βέλτσεφ.

Από τις έρευνες προέκυψαν στοιχεία για πολύωρη, βασανιστική ακινητοποίηση των παιδιών, χορήγηση ισχυρών ηρεμιστικών και γενικότερη κακομεταχείριση και κακοποιήσεις.

Συνολικά, περισσότερα από 7 χιλιάδες παιδιά, στην πλειονότητά τους από φτωχές οικογένειες, βρίσκονται εγκαταλειμμένα σε ιδρύματα στη Βουλγαρία. «Την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες, 103 τρόφιμοι των ιδρυμάτων αυτών υποφέρουν από υποσιτισμό», όπως δήλωσε η Μαργκαρίτα Ιλίεβα, δικηγόρος της Επιτροπής του Ελσίνκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: