Ορατή η παραμονή της τρόικας για ακόμη 10 χρόνια στη χώρα. Κοινοτικοί παράγοντες θεωρούν πολύ πιθανό η κυβέρνηση να μην μπορέσει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις – βλέπε φορτηγά ΔΧ - και να πιάσει τους στόχους – βλέπε υστέρηση εσόδων.
Από την άλλη πλευρά ακόμη και αν οι στόχοι για μείωση του ελλείμματος επιτευχθούν δεν θεωρείται βέβαιο πως οι αγορές θα εμπιστευτούν ξανά την Ελλάδα και ότι η χώρα θα σταθεί στα πόδια της με ίδιες δυνάμεις – ειδικά αν η ανάπτυξη χωλαίνει χωρίς προοπτική να ξαναπάρει μπροστά.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ οι Βρυξέλλες ήδη έχουν ενημερώσει σε ανώτερο επίπεδο την Αθήνα για προσπάθειες παράτασης του προγράμματος, δηλαδή συνέχιση δανεισμού και συνέχιση υπόδειξης μέτρων από την τρόικα.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ κοινοτική πηγή σε υψηλή θέση τόνιζε ότι “τα πράγματα δεν πάνε καλά”, παρά τις προσπάθειες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κοινοτικών η υστέρηση εσόδων βρίσκεται στο 3,8 δισ. ευρώ. Επίσης το τελευταίο τεστ δανεισμού ήταν με επιτυχές ως προς το ποσό αλλά το επιτόκιο – 4,82% - θεωρείται απαγορευτικά υψηλό.
Τα προσκόμματα στις μεταρρυθμίσεις δεν εμπνέουν αισιοδοξία. Υψηλόβαθμη κοινοτική πηγή δηλώνει στα ΝΕΑ, ότι “τα προβλήματα αυτά μας οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα είναι ανεφάρμοστο για αντικειμενικούς και υποκειμενικούς λόγους. Κάτι πρέπει να γίνει γιατί μία αποτυχία της Ελλάδας θα έχει ολέθριες συνέπειες και στο σύνολο της ευρωζώνης και στο τραπεζικό σύστημα της ΕΕ”.
Από την άλλη πλευρά, σύφμωνα με το ρεπορτάζ, κοινοτικές πηγές θεωρούν ότι η παράταση του προγράμματος θα έχει και ένα άλλο όφελος. Θα δώσει το περιθώριο στην ελληνική κυβέρνηση να “απλώσει” το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων χρονικά, ώστε να μην στεγνώσει η αγορά από την αυστηρή λιτότητα και να υπάρξουν κάποιες πρωτοβουλίες – και γόνιμο έδαφος – για την ανάπτυξη.
Σημαντικό δεδομένο είναι ότι – σύμφωνα με στοιχεία του Μνημονίου - τη στιγμή που η χώρα πρέπει να βγει στις αγορές δηλαδή το 2013, το δημόσιο χρέος θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του δηλαδή στο 150%. Όπως λένε κανείς δεν θα δανείσει μια χώρα με τέτοιες δανειακές υποχρεώσεις και την ανάπτυξη σε ισχνά επίπεδα, μετά από τριετή αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία. “Εάν λοιπόν μετά την πάροδο της τριετίας η Ελλάδα βρεθεί και πάλι σε αδυναμία δανεισμού, μια νέα κρίση στην Ευρωζώνη και φυσικά στο τραπεζικό σύστημα είναι προδιαγεγραμμένη” τονίζει κοινοτική πηγή στην εφημερίδα.
Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010
Τρόικα και μνημόνιο ως το 2020;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου