Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Έκανε πίσω η κυβέρνηση για το πλαφόν - Στα 2 δισ. ευρώ το λαθρεμπόριο καυσίμων



Από τα μεσάνυχτα δεν θα ισχύσει τελικά το πλαφόν που είχε επιβληθεί στις τιμές των καυσίμων, μετά και το αίτημα των βενζινοπωλών να τεθεί πλαφόν και στις τιμές των διυλιστηρίων και των εταιρειών εμπορίας καυσίμων.

Η μαραθώνια συνάντηση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και των βενζινοπωλών, είχε ξεκινήσει από το μεσημέρι της Τετάρτης (15/9).

Μέχρι τότε, η στάση της κυβέρνησης εμφανιζόταν πάγια και αμετακίνητη. Λίγες ώρες αργότερα, ο αρμόδιος υφυπουργός Ντίνος Ρόβλιας διέκοψε τη συνάντηση προκειμένου να πραγματοποιηθεί σύσκεψη που θα εξετάσει τα αίτηματα των βενζινοπωλών.

Τελικά, μετά το "ολιγόλεπτο" διάλειμμα, το υπουργείο ανακοίνωσε την άρση του πλαφόν στα πρατήρια πώλησης του καυσίμου κίνησης.

Το ίδιο το υπουργείο στην ανακοίνωση του υποστηρίζει πως "δεν υπάρχει λόγος να τεθεί πλαφόν πια, αφού η αγορά λειτουργεί κανονικά και ως προς την τροφοδοσία των πρατηρίων και ως προς τη διαμόρφωση των τιμών".

Στα 2 δις ευρώ ετησίως υπολογίζεται το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων στη χώρα μας όπως δήλωσε ο Γιάννης Καπελέρης, ειδικός γραμματέας ειδικών ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών (ΣΔΟΕ).

Σύμφωνα με το ίδιο, από τον Οκτώβριο του 2009 έως αρχές του 2010 διεξήχθησαν έλεγχοι σε 9.000 βυτιοφόρα με κατεύθυνση τη Βουλγαρία ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν παρατυπίες. Ωστόσο, μέχρι στιγμής αναμένονται τα αποτελέσματα των ελέγχων από τις βουλγαρικές αρχές οι οποίες θα συνδυαστούν με τα αντίστοιχα των ελληνικών και από εκεί θα προκύψει μια πιο σφαιρική άποψη επί του θέματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: