Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Tους 48 έφθασαν οι νεκροί από τις πυρκαγιές στη Ρωσία



Τους 48 έφθασαν οι νεκροί από τις δασικές πυρκαγιές στη Ρωσία που μαίνονται σε μεγάλη έκταση, έχοντας πνίξει τη Μόσχα στους καπνούς.

Ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε την κατάσταση "τεταμένη και επικίνδυνη", ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ διέκοψε τις διακοπές του στη Μαύρη Θάλασσα για να συμμετάσχει σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας στη Μόσχα.

Οι δασικές πυρκαγιές κατακαίουν τα δάση σε μία εκτεταμένη ζώνη, βοηθούσης της ξηρασίας εξαιτίας του χειρότερου καύσωνα που έχει καταγραφεί στην περιοχή εδώ και 130 χρόνια, από τότε που τηρούνται μετεωρολογικά στοιχεία, έχοντας αφήσει χιλιάδες ανθρώπους άστεγους και οδηγώντας τη ρωσική ηγεσία να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επτά από τις περισσότερο πληγείσες επαρχίες.

Εντονες επικρίσεις διατυπώθηκαν για την ολιγωρία και την αναποτελεσματικότητα της ρωσικής κυβέρνησης, καθώς και για την ψήφιση το 2006 νέου Δασικού Κώδικα που αποδυνάμωσε την άμυνα των εκτεταμένων ρωσικών δασικών εκτάσεων κατά των πυρκαγιών.

Επισκεπτόμενος τις πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή του Βορονιέζ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τοπικούς αξιωματούχους ότι "η κατάσταση με τις πυρκαγιές στη χώρα έχει συνολικά σταθεροποιηθεί, αλλά παραμένει τεταμένη και επικίνδυνη".
Οι δασικές πυρκαγιές είναι οι φονικότερες από το 1972 , οπότε 104 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους μόνο στην περιοχή της Μόσχας, σύμφωνα με το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

Ο καύσωνας που επικρατεί στις περιοχές της ευρωπαϊκής Ρωσίας από τα μέσα του Ιουνίου, κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς σίτου σε ορισμένες περιοχές δημιουργώντας ανησυχίες ότι η φτωχή συγκομιδή στην τρίτη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως.

Οι καπνοί από τις δασικές πυρκαγιές που έχουν κατακλύσει τη Μόσχα δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, που υπολόγισαν ότι το μονοξείδιο του άνθρακα έχει αυξηθεί κατά 5,7 φορές επάνω από τα επίπεδα ασφαλείας.

Οι κάτοικοι της Μόσχας παραπονούνται για πονοκεφάλους για ξηροστομία, οι ανεμιστήρες έχουν εξαντληθεί από τα καταστήματα και ορισμένοι χρησιμοποιούν μάσκες όταν κυκλοφορούν στους δρόμους.

Οι πυρκαγιές και ο καύσωνας δημιούργησαν επιπλοκές και στη λειτουργία ορισμένων πυρηνικών σταθμών.

Ο αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού του Νοβοβορονιέζ σταμάτησε σήμερα τη λειτουργία του καθώς οι υψηλές θερμοκρασίας έθεσαν εκτός λειτουργίας τους μετασχηματιστές, ενώ οι υπόλοιποι αντιδραστήρες λειτουργούν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Rosatom.

Δεν υπάρχουν σχόλια: