Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Financial Times: "Χώρα που διοικείται σαν προτεκτοράτο η Ελλάδα"


Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας, την οποία παρουσιάζουν ως "χώρα που διοικείται σαν προτεκτοράτο", εξαπέλυσαν χθες οι "Financial Times".

Σε εκτενή ανάλυσή τους με τίτλο "Ελληνικός μαραθώνιος: Η οικονομική πρόοδος θα μπορούσε ακόμα να καταρρεύσει" οι "F.T." περιγράφουν το σκηνικό που διαμορφώνεται τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας με την απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης, τις απειλές των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, τις διαμαρτυρίες στα λιμάνια και τις γενικές απεργίες.

Οι συντάκτες της εφημερίδας σημειώνουν ότι την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, βρίσκεται στην Αθήνα η 30μελής ομάδα της τρόικας με στόχο την αξιολόγηση της προόδου που σημειώνει η χώρα μετά την υπογραφή του Μνημονίου των 110 δισ. ευρώ. "Η Ελλάδα, με τη μακρά και δυστυχή ιστορία των εξωτερικών παρεμβάσεων, από τους Οθωμανούς έως τους Ναζί, θα μπορούσε να περάσει για χώρα που διοικείται σαν οιονεί προτεκτοράτο", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εντοπίζουν και μιαν αισιόδοξη νότα στον αέρα, λέγοντας ότι "η Ελλάδα, που έχει κερδίσει τη φήμη της δημοσιονομικής σπατάλης και του "μαγειρέματος" των βιβλίων, της ανεξέλεγκτης διαφθοράς και της ληθαργικής αναποτελεσματικότητας, ενδέχεται να έχει αρχίσει να γίνεται ένα διαφορετικό μέρος".

Σύμφωνα με τους "F.T.", η δημοσιονομική προσαρμογή προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο: η κρίση έχει δημιουργήσει μία ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις που παρουσιάζεται μόνο μία φορά σε κάθε γενιά. Επικαλούνται μάλιστα τις δηλώσεις του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank Ν. Καραμούζη ότι "αυτό που συμβαίνει εδώ είναι μία επανάσταση.

Συμβαίνουν πράγματα που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και 30 χρόνια". Παρά ταύτα, το δημοσίευμα αναφέρει: "Και όμως, πίσω από την αναβίωση της αισιοδοξίας παραμονεύει ο φόβος ότι τα πράγματα μπορούν ακόμα να καταρρεύσουν. "Είναι λίγο σαν το bungee jumping", λέει ένας αξιωματούχος. "Ενθουσιάζεσαι, αλλά βρίσκεται σε μια στιγμή όπου δεν ξέρεις ακριβώς εάν θα χτυπήσεις στον πάτο ή θα ανέβεις και πάλι πάνω"".

Οι συντάκτες θεωρούν τέλος βέβαιο ότι μετά τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα δεχθεί βαρύ χτύπημα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: