Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Κάρυστος!



Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Κάρυστος, όπου από το βράδυ του Σαββάτου έχει τυλιχτεί στις φλόγες. Το έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς θεωρείται δύσκολο, εξαιτίας των ανέμων, αλλά και των πολλών εστιών και μετώπων που μαίνονται ακόμα.
Μέχρι αυτή την ώρα, η πυρκαγιά έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε τέσσερα σπίτια, σε αυλές και καλλιέργειες, ενώ το πρόβλημα επικεντρώνεται κυρίως στο χωριό Αετός. Η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ξεπερνώντας τα 10 χιλιόμετρα.

Οι πολύ ισχυροί άνεμοι που πνέουν από χτες στην περιοχή, φτάνοντας έως και τα 8 μποφόρ, καθιστούσαν αδύνατη την πυρόσβεση με εναέρια μέσα που προσπάθησαν να πετάξουν δύο φορές το πρωί της Κυριακής. Μάλιστα, οι προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δεν είναι ευχάριστες, αφού οι άνεμοι δεν θα κοπάσουν τουλάχιστον για τις επόμενες 24 ώρες.
Ωστόσο, η ένταση των βόρειων ανέμων έχει μειωθεί ελάχιστα και επιχειρείται κατάσβεση από αέρος με τέσσερα ελικόπτερα και αεροσκάφη. Δυνάμεις της πυροσβεστικής μάλιστα, έσωσαν 8 περιηγητές που κινδύνευαν σοβαρά να τυλιχθούν στις φλόγες σε δάσος κοντά στο όρος Όχη.
"Ήταν άθλος που δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα", δήλωσε ο επιθεωρητής της Πυροσβεστικής νότιας Ελλάδας, Γιώργος Παπαγεωργίου.

Υπόνοιες για εμπρησμό εκφράζουν κάτοικοι και αρχές, καθώς οι φλόγες ξεκίνησαν νύχτα από την περιοχή Μεκουνίδα, απ' όπου είχαν ξεκινήσει και τον προηγούμενο μήνα.

Σχέδιο Δευκαλίων από το Στρατό
Μέχρι αυτή την ώρα, η παρουσία των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι ισχυρή, με δεκάδες εθελοντές και κατοίκους να δίνουν μάχη με τις φλόγες, ενώ ενεργοποιήθηκε και το σχέδιο «Δευκαλίων» από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και ισχυρή στρατιωτική δύναμη κατευθύνεται προς τη νότια Εύβοια.
Συνολικά στην περιοχή επιχειρούν 32 πυροσβεστικά οχήματα με 67 πυροσβέστες, 51 πεζοπόροι και 10 οχήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σοβαρό πρόβλημα δημιουργεί η ...
διακοπή ρεύματος που καθιστά απαγορευτική τη χρήση των αντλιών για νερό.

Και άλλα μέτωπα
Σε εξέλιξη βρίσκεται άλλη μία φωτιά στην περιοχή Λευκόρροια Ιεράπετρας Κρήτης. Η φωτιά εκεί δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, ωστόσο εξελίσσεται σε δύσβατη περιοχή με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η αντιμετώπιση της.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, αυτή την ώρα στην Κρήτη βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες δυο φωτιές μικρής όμως έκτασης, οι οποίες δεν απειλούν σπίτια, στην περιοχή του Ρεθύμνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: