Σε 12 χώρες και δύο ηπείρους έχει διευρυνθεί ένας πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, που διεξάγουν οι ΗΠΑ στη σκιά, με τρόπους που θυμίζουν την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όταν η Αμερική κατέφευγε σε μυστικές αποστολές για να πλήξει τη Ρωσία. Δεν είναι τυχαίο ότι δύο από τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου επανέκαμψαν σε κεντρικούς ρόλους.
Ακολουθώντας το δόγμα για επεμβάσεις «με νυστέρι», όλο και περισσότερες επιχειρήσεις σχεδιάζονται σε 12 χώρες από πράκτορες της CIA ή απλούς «εργολάβους»...
Η αμερικανική αεροπορική επίθεση κατά υπόπτων τρομοκρατών της Αλ Κάιντα τον περασμένο Μάιο στην Υεμένη, που εκτός από τους υπόπτους σκότωσε και έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της τοπικής διοίκησης, γνωστό για τις μετριοπαθείς και διαμεσολαβητικές προσπάθειές του με τα ακραία στοιχεία, ήταν η αφορμή που βοήθησε να πέσει φως στο σκιώδη αυτό πόλεμο που διεξάγει η κυβέρνηση Ομπάμα.
Σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς», από τις ερήμους της Βόρειας Αφρικής μέχρι τα βουνά του Πακιστάν και τις σπαρασσόμενες από εθνικιστικές συγκρούσεις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους και έχουν κλιμακώσει τις κατασκοπευτικές αποστολές σε περίπου 12 χώρες. Χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ομάδες κομάντος, δίνουν «εργολαβίες» για να συγκεντρώσουν κρίσιμες πληροφορίες και εκπαιδεύουν τοπικούς συνεργάτες για αποστολές καταδίωξης τρομοκρατών.
Το δημοσίευμα λέει ότι, πέραν των ίδιων πόρων που χρησιμοποιεί για τη δουλειά, η αμερικανική κυβέρνηση έχει ζητήσει και έχει λάβει τη συνεργασία Ευρωπαίων συμμάχων, ιδίως για την περίπτωση της Βόρειας Αφρικής, κάτι που επιβεβαιώθηκε πρόσφατα, όταν γαλλικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους στην Αλγερία.
Μείζονα ρόλο στο μυστικό πόλεμο διαδραματίζει η CIA, «που μετατρέπεται σε παραστρατιωτική οργάνωση τόσο όσο είναι και κατασκοπευτική, εξέλιξη που κατά πολλούς θα καταστήσει ασαφή τα όρια όταν θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για μελλοντικές ημι-στρατιωτικές επιχειρήσεις». Στο Πακιστάν π.χ. τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της CIA τακτικά πια ξεπερνούν τη συνήθη αποστολή καταφοράς πληγμάτων σε επιλεγμένους στόχους της Αλ Κάιντα για να εξουδετερώσουν εχθρικές βάσεις και αυτοκινητοπομπές. Κάτι που θα έπρεπε να κάνει ο στρατός. Το Πεντάγωνο από την πλευρά του «μοιάζει όλο και περισσότερο με τη CIA», σημειώνουν οι «Τάιμς». Ειδικές δυνάμεις, έχοντας λάβει τις λεγόμενες «εκτελεστικές διαταγές» μυστικά, εκτελούν κατασκοπευτικές αποστολές στη Μέση Ανατολή και αλλού. Αποστολές που κανονικά ανήκουν στην αρμοδιότητα των πολιτικών υπηρεσιών, οι οποίες τυπικά ελέγχονται από το Κογκρέσο. Οι ενέργειες του στρατού όμως όχι.
Της νέας μορφής επιχειρήσεων υπεραμύνεται το μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών και Ενόπλων Δυνάμεων, Δημοκρατικός βουλευτής Ανταμ Σμιθ, υποστηρίζοντας ότι από τη στιγμή που «για πρώτη φορά στην Ιστορία κάποιος κήρυξε μυστικό πόλεμο εναντίον μας... κάνουμε χρήση ανάλογων στοιχείων για να απαντήσουμε».
Πολλοί ειδικοί στον τομέα της ασφάλειας συγκρίνουν τη νέα μορφή επιχειρήσεων -με το «νυστέρι» και όχι με το «σφυρί», όπως είχε πει τον Μάιο ο σύμβουλος του Ομπάμα σε θέματα τρομοκρατίας, Τζον Μπρέναν- με τις πρακτικές του Ψυχρού Πολέμου. Και δεν θεωρούν τυχαίο ότι ο Μάικλ Βίκερς, εκ των πρωταγωνιστών της αποστολής της CIA να εξασφαλίσει όπλα και χρήματα στους Αφγανούς μουτζαχεντίν τη δεκαετία του '80, καθώς και ο πρώην πράκτορας της CIA Ντιουέιν Κλάριτζ, που παραπέμφθηκε για το σκάνδαλο Ιράν-Κόντρας, επέστρεψαν σε κεντρικούς ρόλους.
Ο Βίκερς επιβλέπει τις ειδικές αποστολές του Πενταγώνου παγκοσμίως και ο Κλάριτζ ανέλαβε την εποπτεία ιδιωτικής επιχείρησης κατασκοπίας στο Πακιστάν, που χρηματοδοτείται από το Πεντάγωνο.
Έρση Βατού
Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010
Ο Ψυχρός Πόλεμος βγήκε από την κατάψυξη..!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου