Ενα μπλε αστέρι που «εξορίστηκε» πριν από εκατομμύρια χρόνια από την καρδιά του Γαλαξία μας- ίσως για να γλιτώσει από τα... δόντια μιας γιγάντιας μαύρης τρύπας- ανακάλυψαν πρόσφατα επιστήμονες. Το αστέρι κινείται με ασύλληπτη ταχύτητα σκορπίζοντας το εντυπωσιακό φως του στο σκοτεινό Διάστημα.
Πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια, ένα σύστημα από τρία αστέρια ταξίδευε ανέμελο μέσα στον Γαλαξία μας, όταν ξαφνικά έκανε ένα... στραβοπάτημα που του άλλαξε τη ζωή.
Τα τρία αστέρια κινούνταν πολύ κοντά στη μαύρη τρύπα του Γαλαξία, η οποία κάποια στιγμή «ρούφηξε» το ένα από αυτά. Τα δύο που απέμειναν συνενώθηκαν ύστερα από καιρό σχηματίζοντας ένα μεγάλο μπλε αστέρι που «εξορίστηκε» από τον Γαλαξία και άρχισε να ταξιδεύει με τεράστια ταχύτητα στις εσχατιές του Σύμπαντος.
Η ιστορία μοιάζει αν μη τι άλλο με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως αστρονόμοι από το Κέντρο Αστροφυσικής του Χάρβαρντ λένε πως μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εξηγηθεί η ανακάλυψη του συγκεκριμένου αστεριού που έλαβε την κωδική ονομασία ΗΕ 0437-5439.
Είναι ένα από τα πιο γρήγορα αστέρια που ανιχνεύτηκαν ποτέ. Οι αμερικανοί ειδικοί που το εντόπισαν με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Χαμπλ διαπίστωσαν ότι κινείται με ταχύτητα 2,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα. Η ταχύτητα αυτή είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από εκείνη με την οποία περιφέρεται ο δικός μας Ήλιος μέσα στον Γαλαξία. Πρόκειται δηλαδή για ένα αστέρι υπερυψηλής ταχύτητας, όπως λέγεται.
Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει από το 2005 μέχρι σήμερα 16 τέτοια αστέρια. Ολα τους θεωρείται πως «εξορίστηκαν» από την καρδιά του Γαλαξία μας. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση κατάφεραν για πρώτη φορά να διαπιστώσουν απευθείας από πού προέρχεται το μπλε αστέρι.
«Υπολογίσαμε τη διεύθυνση της κίνησης του αστεριού και είδαμε ότι το ταξίδι του προς το Διάστημα άρχισε κατευθείαν από τον Γαλαξία μας», λέει ο Γουόρεν Μπράουν από το Χάρβαρντ. «Αυτά τα εξόριστα αστέρια είναι σπάνια στον Γαλαξία μας, ο οποίος περιλαμβάνει περίπου 100 δισεκατομμύρια αστέρια. Για κάθε 100 εκατομμύρια αστέρια αντιστοιχεί ένα αστέρι υπερυψηλής ταχύτητας».
Για τους επιστήμονες, η μελέτη αυτών των αστεριών μπορεί να αποβεί καθοριστική για τον προσδιορισμό της μορφής που έχει η σκοτεινή ύλη η οποία περιβάλλει τον Γαλαξία μας. Οπως λέει ο αστρονόμος Ολεγκ Γκνεντίν από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, «από τα αστέρια αυτά μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες σχετικά με τη φύση της σκοτεινής ύλης, η οποία δεν είναι ορατή».
Το μπλε αστέρι βρίσκεται τώρα περίπου 200.000 έτη φωτός από το κέντρο του Γαλαξία μας, ο οποίος έχει διάμετρο περίπου 100.000 έτη φωτός. Παρατηρώντας τη θέση του αστεριού και την ταχύτητά του, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το μπλε αστέρι- που έχει μάζα εννέα φορές μεγαλύτερη από του Ηλίου, είναι ηλικίας περίπου 100 εκατομμυρίων χρόνων. Η μεγάλη του ταχύτητα το βοήθησε να ξεφύγει από την βαρυτική έλξη του Γαλαξία μας.
Σύμφωνα με τους αστρονόμους, το μπλε αστέρι ήταν το «χαμένο» στοίχημα ενός βαρυτικού μπιλιάρδου. Η τεράστια μαύρη τρύπα κατάπιε το ένα από τα τρία αστέρια που κινούνταν μαζί. Η κεκτημένη ταχύτητα από το άστρο αυτό προσδόθηκε στα δύο που απέμειναν και έτσι άρχισαν να «δραπετεύουν» από τον Γαλαξία. Το μεγαλύτερο από αυτά ακολούθησε την κανονική εξέλιξη ενός άστρου και έγινε ένας κόκκινος γίγαντας. Στη συνέχεια άρχισε να απορροφά το διπλανό του μικρότερο αστέρι ώσπου και τα δύο συσσωματώθηκαν ακολουθώντας σπειροειδή κίνηση. Ετσι δημιουργήθηκε ένα μπλε αστέρι.
Η θεωρία για τη δημιουργία αστεριών υπερυψηλής ταχύτητας εξαιτίας της γιγαντιαίας μαύρης τρύπας διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1988 και σύμφωνα με αυτήν, κάθε 100।000 χρόνια ένα τέτοιο αστέρι «εξορίζεται» από τον Γαλαξία μας.
tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου