Τελικά η Ελλάδα είναι το πρώτο "θύμα" της λαϊκίστικης και νεοφιλελεύθερης πολιτικής της νέας, τετραμερούς, δεξιάς κυβέρνησης της πρωθυπουργού Ιβέτας Ραντιτσόβα στη Σλοβακία, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε οριστικά χθες βράδυ στη Βουλή, τη σλοβακική συμβολή στο πλαίσιο του Μηχανισμού Στήριξης προς την Ελλάδα, κάτι που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μόλις δύο από τους παρόντες στην ψηφοφορία 84 βουλευτές, στο σύνολο των 150 μελών της σλοβακικής Βουλής, ψήφισαν υπέρ της συμμετοχής της χώρας τους στο δάνειο προς την Ελλάδα, 13 απείχαν, ενώ η ίδια κυβερνητική πλειοψηφία, βρισκόμενη σε πλήρη αντίφαση με την αρνητική στάση της απέναντι στην Ελλάδα, υπερψήφισε τη συνδρομή της Μπρατισλάβας στο πακέτο Προστασίας του Ευρώ.
Σαφής ήταν στην κριτική του, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιος Οικονομικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, ο οποίος, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια της Επιτροπής, κατήγγειλε την Μπρατισλάβα για έλλειψη αλληλεγγύης και παραβίαση της δέσμευσης που είχε αυτή αναλάβει απέναντι στην Ομάδα του Ευρώ για τη χορήγηση δανείου προς την Ελλάδα.
Συγχρόνως, ο Ευρωπαίος Επίτροπος διαβεβαίωνε πως αυτή η απόρριψη της σλοβακικής συμμετοχής (ύψους 800 εκατομμυρίων Ευρώ) δεν θέτει σε κίνδυνο το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα και στην καταβολή των τμημάτων του δανείου.
Ηδη, μία εβδομάδα μετά τις σλοβακικές εκλογές στα μέσα Ιουνίου,το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν το μόνο ξένο Μέσο Ενημέρωσης, που είχε επισημάνει από τη Βιέννη, ότι το σλοβακικό πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, επρόκειτο να απορριφθεί από τον εκολαπτόμενο δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό, που ανέλαβε καθήκοντα τρεις εβδομάδες αργότερα.
Το θέμα προκαλούσε έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις στη Σλοβακία, ανάμεσα στην απερχόμενη κυβέρνηση υπό τον Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό, Ρόμπερτ Φίτσο, και τα τέσσερα δεξιά-αστικά κόμματα που διαπραγματεύονταν μεταξύ τους το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
Σε αντίθεση με την απερχόμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση Φίτσο, που είχε εγκρίνει τη σλοβακική συμμετοχή, στον προεκλογικό αγώνα για τις σλοβακικές βουλευτικές εκλογές, τα τέσσερα αυτά κόμματα αποδοκίμαζαν έντονα τη συνεισφορά της Σλοβακίας στο Μηχανισμό Στήριξης, συνεχίζοντας τη στάση τους αυτή και μετεκλογικά και επιδιώκοντας μια αναθεώρηση της συμμετοχής της Μπρατισλάβας στη βοήθεια προς την Ελλάδα.
Σε δηλώσεις της η τότε προαλειφόμενη ως πρωθυπουργός του τετραμερούς δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, Ιβέτα Ραντιτσόβα, της Δημοκρατικής Χριστιανικής Ενωσης, τόνιζε πως η Σλοβακία έχει υποστεί και τις συνέπειες των πρόσφατων πλημμυρών και θα χρειαζόταν να δανειστεί η ίδια για να να συμβάλει στο ελληνικό πακέτο, κάτι που θα διεύρυνε το έλλειμμα του προυπολογισμού της.
Η ίδια είχε χαρακτηρίσει ως "επικίνδυνη και χειρότερη δυνατή λύση" και το πακέτο Προστασίας του Ευρώ, των 750 δισεκατομμυρίων Ευρώ, τονίζοντας πως την άποψή της αυτή θα υποστηρίξει μελλοντικά και στις Βρυξέλλες.
Αντιδρώντας σε αυτές τις τοποθετήσεις, από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε διαμηνύσει εμμέσως πλην σαφώς, λίγες ημέρες αργότερα, προς τους μέλλοντες κυβερνώντες στην Μπρατισλάβα, πως η Σλοβακία, η οποία από πέρσι ανήκει στη Ζώνη του Ευρώ και είχε ενταχθεί ως μέλος στην ΕΕ τον Μάιο του 2004, σε περίπτωση προβλημάτων της, θα αφεθεί στην τύχη της.
Την τότε στάση των σημερινών κυβερνητικών εταίρων στη Σλοβακία, είχε επικρίνει δριμύτατα και ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ρένφελντ, ζητώντας από την Μπρατισλάβα να ενεργήσει υπεύθυνα και να υπάρξει από τη νέα κυβέρνηση και τη νέα Βουλή η έγκριση της σλοβακικής συμμετοχής στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και στη στήριξη του Ευρώ.
Ο νέος τετραμερής δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός στη Σλοβακία με την πλειοψηφία των 79 εδρών (στο σύνολο των 150) που διαθέτει, μπόρεσε τελικά - παρά τις αρχικές αντιδράσεις ομάδας βουλευτών του που απειλούσε με αποχώρηση - να περάσει χθες στη Βουλή το πρόγραμμά του, που χαρακτηρίζεται από μέτρα λιτότητας, με δραστικές περικοπές στον δημόσιο τομέα, από μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ακύρωση ήδη εγκεκριμένων δημόσιων διαγωνισμών, μέχρι ελαστικότερες ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις.
Η νέα πρωθυπουργός Ιβέτα Ραντιτσόβα, του συντηρητικού κόμματος Σλοβακική Δημοκρατική Χριστιανική Ενωση (που ήλθε δεύτερο στις εκλογές, με ποσοστό 15,4 ο/ο), είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Σλοβακίας από την ίδρυσή της την 1.1.1993.
Ηγείται του συνασπισμού στον οποίο συμμετέχουν και τα κόμματα, "Ελευθερία και Αλληλεγγύη" (12,1 ο/ο), Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα (8,5 ο/ο) του πρώην Επιτρόπου της Σλοβακίας στην ΕΕ, Γιαν Φίγκελ, και το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας "Γέφυρα" (8,1 ο/ο), που, όπως και το δικό της, εκπροσωπούν μια καθαρά συντηρητική μέχρι νεοφιλελεύθερη πολιτική.
Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010
Η Σλοβακία δεν θα συμμετέχει στο πλαίσιο του Μηχανισμού Στήριξης προς την Ελλάδα - Εντονη η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου