Τα «παράθυρα» του νόμου στην πολιτική της χορήγησης διαβατηρίων, σε τρεις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, μπορεί να έχουν ως συνέπεια να αυξηθεί έμμεσα ο πληθυσμός της «Ευρώπης των 27» κατά πέντε εκατομμύρια πολίτες, προερχόμενοι κυρίως από τις φτωχότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Η ενδεχόμενη εισροή πέντε εκατομμυρίων πολιτών αποτελεί μείζονα πρόκληση για την Ε.Ε., της οποίας η αγορά εργασίας είναι ήδη κορεσμένη και όπου το αίσθημα εναντίον των μεταναστών είναι έντονο.
Επιπλέον στα πέντε εκατομμύρια των νέων Ευρωπαίων πολιτών, ενδέχεται να προστεθούν και άλλα εκατομμύρια μεταναστών και απογόνων μεταναστών που ζουν σε άλλες περιοχές του κόσμου, σε δύσκολες συνθήκες, και οι οποίοι έχουν επίσης δυνατότητα να αποκτήσουν διαβατήρια χωρών-μελών της Ε.Ε. Σημειωτέον ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο για το πόσοι άνθρωποι που ζουν εκτός Ε.Ε. έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ευρωπαϊκό διαβατήριο.
Ωστόσο οι συγκεκριμένες πολιτικές χορήγησης ευρωπαϊκών διαβατηρίων αναμένεται ότι θα εντείνουν τις πιέσεις στην Ε.Ε., σε μια περίοδο κατά την οποία οι χώρες-μέλη έχουν παγώσει την περαιτέρω διεύρυνση της Ε.Ε., με στόχο την ανάκαμψη της οικονομιών τους.
Η Ρουμανία και η Βουλγαρία χορηγούν ήδη διαβατήρια σε μέλη ρουμανικών και βουλγαρικών ομάδων και μειονοτήτων που ζουν εκτός των συνόρων τους, ενώ η Ουγγαρία σχεδιάζει να εφαρμόσει ανάλογη πολιτική από 1ης Ιανουαρίου 2011.
Αυτοί που ωφελούνται κυρίως από το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να είναι πολίτες της Μολδαβίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας, 4,7 εκατομμύρια άνθρωποι συνολικά, οι οποίοι ζουν σε συνθήκες πολύ κατώτερες του μέσου όρου των κρατών της Ε.Ε. και που οι χώρες τους απέχουν έτη φωτός από την ένταξη στην Ευρώπη των «27».
Μεταξύ αυτών που θα δικαιούνται ευρωπαϊκά διαβατήρια είναι ρουμανόφωνοι Μολδαβοί, Ούγγροι που ζουν στη Σερβία και την Ουκρανία καθώς και τουρκόφωνοι Βούλγαροι που εγκατέλειψαν τη Βουλγαρία την περίοδο του κομμουνισμού.
Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010
Πέντε εκατομμύρια επιπλέον πολίτες στην Ε.Ε. από νομοθετικά "παράθυρα"
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου