Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Επιβεβαιώθηκε ο εφιάλτης της χολέρας στο Πακιστάν



Έπειτα από τον εντοπισμό τουλάχιστον ενός κρούσματος χολέρας, η διεθνής κοινότητα εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το ξέσπασμα επιδημιών μεταξύ του πληθυσμού των είκοσι εκατομμυρίων πλημμυροπαθών του Πακιστάν.

Έχει επιβεβαιωθεί τουλάχιστον ένα κρούσμα χολέρας στη Μινγκόρα", τη μεγαλύτερη πόλη στην Κοιλάδα Σουάτ, δήλωσε ο Μαουρίσιο Τζιουλιάνο, εκπρόσωπος του γραφείου για το συντονισμό των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ (OCHA).

"Δεν υποστηρίζουμε ότι όλοι όσοι αντιμετωπίζουν διάρροια έχουν χολέρα, αλλά η χολέρα προφανώς μας ανησυχεί και γι' αυτό εντείνουμε τις προσπάθειές μας να την αντιμετωπίσουμε", τόνισε, σημειώνοντας πως τουλάχιστον 36.000 άνθρωποι υποφέρουν από οξεία διάρροια.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν, ενώ σήμερα (14/8) αναμένεται να αφιχθεί στο Ισλαμαμπάντ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, ματαίωσε τους προγραμματισμένους για σήμερα εορτασμούς για την ανεξαρτησία της χώρας , το 1947.

"Οι πλημμύρες έπληξαν 20 εκατομμύρια ανθρώπους, καταστρέφοντας τη συγκομιδή και τα αποθέματα τροφίμων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, πράγμα που αντιπροσωπεύει κολοσσιαία απώλεια για την οικονομία μας", δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι σε διάγγελμά του προς το έθνος.

Επισημαίνοντας πως οι πλημμύρες προκάλεσαν μεγαλύτερη καταστροφή από το τσουνάμι, το 2004, ο Πακιστανός πρωθυπουργός απηύθυνε και πάλι έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την κυβέρνησή του.

Στο μεταξύ, σε σημερινό δημοσίευμα της Daily Telegraph επισημαίνεται πως 367 εκατομμύρια ευρώ της διεθνούς βοήθειας προς το Πακιστάν μετά το φονικό σεισμό του 2005 χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς.

Σύμφωνα με "υψηλόβαθμους αξιωματούχους" που δεν κατονομάζονται, το ποσό αυτό χρησιμοποιήθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι για άλλους σκοπούς και όχι για την κατασκευή των σχολείων, των νοσοκομείων, των κατοικιών και των δρόμων για τα οποία προοριζόταν η διεθνής βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές, όπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν άστεγοι.

Η "εκτροπή" της διεθνούς βοήθειας έχει περιορίσει τη γενναιοδωρία των διεθνών χορηγών στην αρωγή των πλημμυροπαθών. "Υπάρχει μια διστακτικότητα. Οι άνθρωποι, ακόμη και στην ίδια τη χώρα, δεν προσφέρουν με γενναιοδωρία, διότι δεν είναι βέβαιοι ότι τα χρήματά τους θα δαπανηθούν με τίμιο τρόπο", παραδέχθηκε στην εφημερίδα ο ηγέτης της πακιστανικής αντιπολίτευσης Ναουάζ Σαρίφ.

Οι πακιστανικές αρχές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Μάρτιο του 2009 γνωστοποίησαν στους υπεύθυνους για την ανοικοδόμηση από το σεισμό του 2005 ότι ο προϋπολογισμός τους θα μειωθεί και ότι τα 110 εκατομμύρια ευρώ θα χρηματοδοτήσουν άλλα σχέδια.

Ο προϋπολογισμός της αρχής για την ανοικοδόμηση (ERRA) τον περασμένο Ιούνιο μειώθηκε από τα 394 εκατομμύρια ευρώ στα 92 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που αρνήθηκε ο υπουργός Οικονομικών του Πακιστάν, Σαλμάν Σιντίκ, ερωτηθείς από τη Daily Telegraph.

Δεν υπάρχουν σχόλια: