Οι κατολισθήσεις που έχουν αποκόψει μεγάλες περιοχές της κοιλάδας του Σουάτ δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να βοηθήσουν τα δεκατέσσερα περίπου εκατομμύρια των πληγέντων από τις χειρότερες πλημμύρες πολλών δεκαετιών. Τα Ηνωμένα Έθνη αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα διεθνή καμπάνια για τη συγκέντρωση χρημάτων προς ανακούφιση των πλημμυροπαθών, ενώ τονίζουν ότι έξι εκατομμύρια ανθρώπων χρειάζονται άμεσα βοήθεια.
«Προς το παρόν, επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας σε έξι εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, δηλαδή την χρειάζονται για να επιβιώσουν», δήλωσε η εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ , Ελίζαμπετ Μπιρς.
Πολλοί δρόμοι και γέφυρες έχουν καταστραφεί ενώ οι ισχυρές βροχοπτώσεις δεν επιτρέπουν την απογείωση ελικοπτέρων. Οι κατολισθήσεις δυσχεραίνουν τις προσπάθειες διανομής τροφίμων, όπως και οι άσχημες καιρικές συνθήκες, που δεν επιτρέπουν τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης με ελικόπτερα σε ορισμένα σημεία της κοιλάδας Σουάτ.
«Η καταστροφή αυτή είναι χειρότερη από το τσουνάμι (του 2004), το σεισμό του 2005 στο Πακιστάν και τον πρόσφατο σεισμό στην Αϊτή», πρόσθεσε. «Είναι χειρότερη επειδή, κατά το σεισμό στο Πακιστάν το 2005, είχαν πληγεί περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ το τσουνάμι είχε πλήξει 5 εκατομμύρια ανθρώπους και περίπου 3 εκατομμύρια επλήγησαν από το σεισμό στην Αϊτή», δήλωσε ο Μαουρίτσιο Τζουλιάνο, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).
Χειρότερη, με την έννοια ότι οι πλημμύρες στο Πακιστάν έπληξαν συνολικά περισσότερα εκατομμύρια ανθρώπων σε σχέση με το φονικό τσουνάμι που σάρωσε το 2004 περιοχές της Ασίας, τον σεισμό στο Κασμίρ το 2005 και τον σεισμό στην Αϊτή συνολικά. Ο συνολικός αριθμός των πληγέντων από τις τρεις άλλες μεγάλες καταστροφές μαζί ήταν 11 εκατομμύρια άνθρωποι.
«Το μέγεθος της τραγωδίας είναι τόσο μεγάλο ώστε είναι δύσκολο να αποτιμηθεί με ακρίβεια», δήλωσε ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, το επίπεδο των αναγκών στις πληγείσες περιοχές είναι αντίστοιχο με αυτό που γνώρισε το Πακιστάν μετά τον σεισμό του 2005 (73 χιλιάδες νεκροί και 3,5 εκατομμύρια άστεγοι). «Χρειάζονται καταλύματα, πλαστικές δεξαμενές, προμήθειες. Τα αποθέματα πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως προς τις πληγείσες περιοχές», δήλωσε ο συντονιστής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στο Πακιστάν.
Αν και η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει περιορισμό των βροχοπτώσεων, οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να απομακρυνθούν από την περιοχή λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων.
Οι πλημμύρες που προκάλεσαν οι ασυνήθιστα ισχυρές βροχοπτώσεις της εποχής των μουσώνων στη λεκάνη του Ινδού ποταμού έπληξαν επίσης το ανατολικό Αφγανιστάν και τη βόρεια Ινδία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου