Πολλοί στο Καράκας λένε ότι θα ήταν πιο ασφαλείς εάν ζούσαν στη Βαγδάτη. Μπορεί να ακούγεται κάπως παράδοξο. Οι αριθμοί, όμως, τους δικαιώνουν.
Στο Ιράκ, μια χώρα που έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό με τη Βενεζουέλα, έπεσαν θύματα της βίας 4.644 άνθρωποι. Την ίδια χρονιά στη Βενεζουέλα, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 16.000.
Η Βενεζουέλα υποφέρει από τη βία εδώ και χρόνια. Για πλούσιους και φτωχούς τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας είναι ένα κομμάτι της καθημερινότητας. Η Βενεζουέλα μοιάζει να έχει παραδοθεί στη μοίρα της. Η φωτογραφία όμως που δημοσίευσε πριν από μερικές ημέρες μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εφημερίδες στο πρωτοσέλιδό της και η αντίδραση της κυβέρνησης οδήγησαν σε μια δημόσια διαμάχη γύρω από το βίαιο έγκλημα. Η φωτογραφία στο πρωτοσέλιδο της «Εl Νational» ήταν αναμφίβολα αποτρόπαιη: έδειχνε μερικά γυμνά πτώματα στο μεγαλύτερο νεκροτομείο του Καράκας. Κάποια από αυτά ήταν γεμάτα αίματα και μοιράζονταν το ίδιο κρεβάτι.
Αν και πολλοί πολίτες της Βενεζουέλας είδαν σε αυτήν τη φωτογραφία μια μακάβρια υπενθύμιση του πόσο ανυπεράσπιστοι είναι, η κυβέρνηση υιοθέτησε μια εντελώς διαφορετική στάση. Δικαστήριο απαγόρευσε τη δημοσίευση σοκαριστικών φωτογραφιών, λες και αυτή η απόφαση εξηγεί για ποιον λόγο η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να κλείσει το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς κι επομένως να κάνει τη χώρα πιο ασφαλή, παρά τις διακηρύξεις της περί «σοσιαλιστικής επανάστασης».
«Ξεχάστε τα εκατοντάδες παιδιά που πεθαίνουν από αδέσποτες σφαίρες ή εκείνα που βλέπουν τους γονείς τους να δολοφονούνται μπροστά στα μάτια τους», δηλώνει στους «Νew Υork Τimes» ο δημοσιογράφος Τεοντόρο Πέτκοφ. «Το πρόβλημα της κυβέρνησης είναι η φωτογραφία».
Από το 1999, οπότε ο Ούγκο Τσάβες ανέλαβε την εξουσία, έχουν δολοφονηθεί 118.541 άτομα. Περισσότεροι από 43.700 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους με τον ίδιο τρόπο από το 2007. Την ίδια περίοδο στο Μεξικό, έχουν πέσει θύματα του πολέμου των ναρκωτικών 28.000 άνθρωποι.
Η αναλογία δολοφονιών στο Καράκας είναι 200 ανά 100.000 κατοίκους όταν στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, την Μπογκοτά, η αναλογία είναι 22,7 ανά 100.000. Οι ειδικοί διαπιστώνουν μια κατακόρυφη αύξηση των βίαιων εγκλημάτων την τελευταία δεκαετία. Οπως επισημαίνουν, οι λόγοι αυτής της αύξησης είναι πολλοί και σύνθετοι. Ενας λόγος είναι ότι το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών διαρκώς μεγαλώνει παρά τα κονδύλια που διατέθηκαν σε προγράμματα κατά της φτώχειας. Εναν ρόλο παίζει το γεγονός ότι στη Βενεζουέλα κυκλοφορούν εκατομμύρια παράνομα όπλα. Επειτα, οι μισθοί των αστυνομικών είναι εξαιρετικά χαμηλοί. Και με τον πληθωρισμό να φτάνει το 30% μερικοί από αυτούς συμπληρώνουν το εισόδημά τους ακόμη και με απαγωγές.
Κάποιοι αναλυτές προσθέτουν ακόμη έναν λόγο: την ίδια την κυβέρνηση Τσάβες. Το δικαστικό σύστημα, για παράδειγμα, έχει χάσει την ανεξαρτησία του και θυμίζει περισσότερο κυβερνητικό όργανο. Φυσικά στο όνομα της «επανάστασης».
Κίττυ Ξενάκη
Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010
Σφαίρες στην «επανάσταση»
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου