Εναν άγνωστο έως τώρα κρατήρα από μετεωρίτη ανακάλυψαν επιστήμονες στη μέση της Σαχάρας μελετώντας δορυφορικές φωτογραφίες στο Google Εarth.
Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να εμπλουτίσει την επιστημονική γνώση με νέα σημαντικά στοιχεία, καθώς ο μετεωρίτης φαίνεται να προσέκρουσε άθικτος στη Γη και όχι να διαλύθηκε στην ατμόσφαιρα, όπως έχει συμβεί στις περισσότερες περιπτώσεις που έχουν ερευνήσει οι ειδικοί.
Ο κρατήρας έχει πλάτος 45 μέτρα και βάθος 16 μέτρα.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών, ο μετεωρίτης που τον προκάλεσε αποτελούνταν από σίδηρο, ζύγιζε 5.000-10.000 κιλά και είχε διάμετρο 1,3 μέτρα. Η ταχύτητά του κατά την πρόσκρουση υπολογίζεται στα 3,5 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως ο κρατήρας δημιουργήθηκε....
πριν από περίπου 2.000 χρόνια. Οι κάτοικοί της είχαν εγκαταλείψει την περιοχή πριν από 5.000 χρόνια λόγω της ερημοποίησης- έτσι, οι επιστήμονες πιστεύουν πως ο μετεωρίτης δεν είχε καταστροφικές συνέπειες.
Με τα νέα στοιχεία, υπολογίζεται ότι το 35% των μετεωριτών που εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα μπορούν να μείνουν άθικτοι και να πέσουν ολόκληροι στην επιφάνεια του πλανήτη μας.
Μόλις 176 κρατήρες έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στη Γη, όμως τα υπολογιστικά μοντέλα καταδεικνύουν πως οι μετεωρίτες που έχουν χτυπήσει τη Γη σε ένα εκατομμύριο χρόνια κυμαίνονται από 1.000 ώς 10.000. Οσο για τον κίνδυνο που διατρέχει σήμερα η Γη από μετεωρίτες, οι ερευνητές υπολογίζουν πως οι πιθανές απειλές φτάνουν τις δεκάδες χιλιάδες, χωρίς όμως να μπορούν να υπολογίσουν πόσα αντικείμενα βρίσκονται σε τροχιά πρόσκρουσης.
Η ομάδα Ιταλών και Αιγυπτίων επιστημόνων που επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή, δημοσίευσε τα ευρήματά της στο «Science».
ypotheto
Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010
Βρέθηκε άθικτος μετεωρίτης στη Σαχάρα
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου