Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ στον υπολογισμό του αριθμού "π"



Ο αριθμός «π» έχει σαγηνεύσει γενιές μαθηματικών (και όχι μόνο) εδώ και χιλιετίες. Εκφράζει το λόγο της περιφέρειας ενός κύκλου σε σχέση με τη διάμετρό του και ξεκινά με τον αριθμό 3,14159.

Η μεγάλη πρόκληση είναι ο υπολογισμός των υπόλοιπων δεκαδικών ψηφιών, που πιστεύεται ότι ποτέ δεν επαναλαμβάνονται και ποτέ δεν τελειώνουν.

Σε αυτό ακριβώς υποστηρίζουν ότι πέτυχαν νέο παγκόσμιο ρεκόρ δύο ειδικοί των υπολογιστών, ένας ιάπωνας και ένας αμερικανός. Υποστηρίζουν ότι υπολόγισαν τον αριθμό «π» (το περίφημο 3,14 που εκφράζει το λόγο της περιφέρειας ενός κύκλου σε σχέση με τη διάμετρό του) ακολουθούμενο μετά την υποδιαστολή από πέντε τρισεκατομμύρια δεκαδικά ψηφία!!!

Εφόσον το επίτευγμά τους επιβεβαιωθεί, τότε θα ανακηρυχθεί και επισήμως το νέο ρεκόρ, το οποίο αυτήν την στιγμή κατέχει ο γάλλος μηχανικός λογισμικού Φαμπρίς Μπελάρ που το υπολόγισε σε περίπου 2,7 τρισεκατομμύρια δεκαδικά ψηφία.

Οι νέοι ρέκορμεν θα είναι ο 54χρονος μηχανικός υπολογιστικών συστημάτων Σιγκέρου Κόντο, που είχε αναλάβει το υλικό (hardware), καθώς και ο αμερικανός φοιτητής πληροφορικής Αλεξάντερ Γι, που ήταν υπεύθυνος για το λογισμικό (software).

Όπως έγινε γνωστό, οι δύο ερευνητές συνεργάστηκαν επικοινωνώντας με αλλεπάλληλα e-mail μεταξύ Ιαπωνίας και ΗΠΑ. Χρειάστηκαν τρεις μήνες για να επιτευχθεί το νέο ρεκόρ με την χρήση ενός απλού επιτραπέζιου υπολογιστή με ισχυρούς επεξεργαστές Intel, ο οποίος ήταν συνδεμένος με 20 εξωτερικούς σκληρούς δίσκους και «έτρεχε» το λειτουργικό σύστημα Windows Server 2008R2.

Όπως πάντως δήλωσε ο Κόντο, όταν έφτασε τα 5 τρισεκατομμύρια ψηφία, ήταν μεσάνυχτα και ένιωσε μεγάλη ικανοποίηση. Ωστόσο αυτήν την ικανοποίηση δεν την συμμερίστηκαν η γυναίκα και η μητέρα του το επόμενο πρωί, η ζωή των οποίων είχε αναστατωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας της φιλοδοξίας του για το ρεκόρ...

Ο Φαμπρίς Μπελάρ,που κατείχε το προηγούμενο ρεκόρ, είχε επίσης ισχυριστεί ότι δεν είχε χρησιμοποιήσει παρά ένα απλό επιτραπέζιο υπολογιστή και όχι κάποιον υπερ- υπολογιστή, όπως άλλοι κάτοχοι ρεκόρ στο παρελθόν. Πριν τον Μπελάρ, το παγκόσμιο ρεκόρ κατείχε πάλι ένας Ιάπωνας, ο καθηγητής Νταϊσούκε Τακαχάσι.

pyles

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

π,πα,παπι,παπα,παπαρατσι,παπαρα,ποπαρα,ποπη,πεπονι,πιπης,πολυ,πουλι,παπαγαλος,πετρος,πιπερι,παυλος,πετρος,πετρα,πιπα,πορος,περος,π+π+π=παπακια._