Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στο εμπόριο προϊόντων-μαϊμού στην Ευρώπη!



Την ευρωπαϊκή πρωτιά στη διακίνηση προϊόντων-απομιμήσεων κατέχει η χώρα μας καθώς το παραεμπόριο βρίσκει γόνιμο έδαφος λόγω της κρίσης. Σύμφωνα με την Κομισιόν η δυναμική που δημιουργείται αφορά όλη την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Καλεί τις εθνικές αρχές να κάνουν περισσότερα για την προστασία του εμπορίου και γενικότερα της νόμιμης οικονομικής δραστηριότητας. Μόνο πέρυσι οι ελληνικές τελωνειακές αρχές δέσμευσαν 21,9 εκατομμύρια τεμάχια προϊόντων απομιμήσεων, όπως λέει η σχετική ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόκειται σχεδόν για το 20% επί των συνολικών προϊόντων-μαϊμού που εντοπίστηκαν στην Ε.Ε. των 27 το 2009 (118 εκατομμύρια) καθώς και για αύξηση 16,5% από το 2008. Και όμως, παρά την επιτυχία των αρχών το παραεμπόριο εξακολουθεί να αναπτύσσεται με σημαντικούς ρυθμούς· απόδειξη, το πλήθος των παράνομων μικροπωλητών, κυρίως μεταναστών, που διαρκώς αυξάνεται.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου (ΕΣΕΕ) το παραεμπόριο στην Ελλάδα κάνει ετήσιο τζίρο περί τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 80%-90% των προϊόντων του είναι απομιμήσεις. «Πρόκειται για μία πληγή που κάποτε πρέπει να κλείσει», λέει στην «Ι» ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βασίλης Κορκίδης, προσθέτοντας: «Μέσα σ’ ένα τέτοιο δύσκολο περιβάλλον για το ελληνικό εμπόριο, δεν υπάρχουν περιθώρια για ανοχή».

Ο ίδιος αναγνωρίζει την ανάγκη κάποιου για τη φτηνότερη δυνατή λύση. Χαρακτηρίζει όμως πεταμένα λεφτά την αγορά ενός παράνομου προϊόντος αφού, όπως σημειώνει, δεν υποστηρίζονται οι νόμιμες επιχειρήσεις, στις οποίες μπορεί να εργάζονται μέλη της ίδιας του της οικογένειας, συγγενείς, φίλοι του κ.ά. «Μ’ αυτόν τον τρόπο δυστυχώς αυξάνονται οι χαμένες θέσεις εργασίας και τα λουκέτα στον κλάδο», επισημαίνει ο κ. Κορκίδης.

Όπως λέει η έκθεση της Κομισιόν, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται διεύρυνση της γκάμας των προϊόντων-μαϊμού, πέρα απ’ τη συνήθη αντιγραφή επώνυμων ενδυμάτων, τσαντών ή τσιγάρων.

Πλέον οι αρχές εντοπίζουν ολοένα περισσότερες παραποιήσεις σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως σαμπουάν, οδοντόκρεμες και φάρμακα, αλλά και σε παιχνίδια, ηλεκτρικές συσκευές, που κυοφορούν κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, απουσία οποιουδήποτε ελέγχου.

Στις κατηγορίες προϊόντων με τα υψηλότερα ποσοστά δεσμεύσεων από τα τελωνεία συγκαταλέγονται τα τσιγάρα (με ποσοστό 19%), άλλα προϊόντα καπνού (16%), τα επώνυμα προϊόντα (13%), τα φάρμακα και τα προφυλακτικά (10%), τα παιχνίδια (6%) και τα ρούχα (5%).

Μετά την Ελλάδα, ακολουθούν η Ολλανδία, με κατασχεμένα πέρυσι 17,9 εκατ. αντικείμενα, η Ιταλία με 12,9 εκατ. και η Βουλγαρία με 11,3 εκατ. Διόλου τυχαίο, σύμφωνα με τους αναλυτές, καθότι οι παραπάνω χώρες, με πρώτη τη δική μας, θεωρούνται τα μεγάλα «σταυροδρόμια» στη διακίνηση τέτοιων προϊόντων -είτε διά θαλάσσης είτε οδικώς- από τις ανατολικές χώρες προέλευσης προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με την έκθεση κύρια πηγή των παράνομων προϊόντων εμφανίζεται η Κίνα απ’ την οποία προέρχεται το 64% αυτών, ενώ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά παράνομων προϊόντων.

«Οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται πρώτα στις εισόδους της χώρας και έπειτα στις αποθήκες και τα πεζοδρόμια», λέει ο κ. Κορκίδης, ο οποίος εκτιμά πως το 90% των προϊόντων που κατακλύζουν το παραεμπόριο εισέρχεται στη χώρα μας διά της θαλασσίας οδού.

Προς επιβεβαίωσή του η έκθεση της Κομισιόν σημειώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατασχέσεων παράνομων προϊόντων απ’ τις τελωνειακές αρχές γίνεται στα λιμάνια. Πέρυσι απ’ τα συνολικά 118 εκατ. κατασχεμένα αντικείμενα, περίπου τα 90 εκατ. κατασχέθηκαν από λιμενικές αρχές.

Μπορεί η ελληνική αγορά να έχει κατακλυστεί από προϊόντα-μαϊμού αλλοδαπής προέλευσης, την ίδια ώρα όμως φαίνεται ότι υπάρχει και ελληνική «παραγωγή» επιβεβαιώνοντας την πεποίθηση ότι ένα μέρος της μεταποιητικής δραστηριότητας στη χώρα μας έχει καταφέρει να επιβιώσει τα τελευταία χρόνια μέσα απ’ την παραοικονομία. Μάλιστα η έκθεση της Κομισιόν εντοπίζει συγκεκριμένες κατηγορίες κλεψίτυπων, στις οποίες υπάρχει σημαντική ελληνική «δραστηριότητα».

Για παράδειγμα απ’ τα υποδήματα-μαϊμού που κατέσχεσαν πέρυσι οι ευρωπαϊκές τελωνειακές αρχές, τα «made in Greece» αποτελούσαν το 2,3% επί του συνόλου, πίσω απ’ τα κινέζικα (90,18%) και τα σιγκαπουριανά (2,74%). Επίσης απ’ το σύνολο των κλεψίτυπων ενδυμάτων το 1,35% κατασκευάστηκε από ελληνικές επιχειρήσεις και απ’ το σύνολο των προσωπικών ειδών το 1,32%.

Σημαντικό ποσοστό, πίσω απ’ την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κύπρο κατέχει η χώρα μας και στα παραποιημένα προϊόντα καπνού. Συγκεκριμένα απ’ το σύνολο των κατασχεμένων πέρυσι, τα ελληνικής παραγωγής ήταν το 1,44% του συνόλου και τα κυπριακής το 11,30%.

Στέλιος Μορφίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: