Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Έτοιμη η Ρωσσία για το Αιγαίο...!



Έτοιμη να διευρύνει τη στρατιωτική ναυτική της παρουσία στο εξωτερικό εμφανίζεται η Ρωσία και σε ό,τι αφορά τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, τις υποδομές φιλοξενίας του Στόλου της μπορεί να τις παρέχει η Τουρκία ή η Ελλάδα, σύμφωνα με τον αρχηγό του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού ναύαρχο Βλαντίμιρ Βισότσκι.

"Η δυνατότητα να διατηρείς βάση στο εξωτερικό είναι καλή, αλλά πρέπει να γίνει σταδιακά, συνυπολογίζοντας τις δυνατότητες της χώρας. Πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το σύστημα των απλών επισκέψεων των πλοίων", είπε ο ναύαρχος Βισότσκι, θυμίζοντας ότι πολλά κράτη ακολουθούν την ίδια τακτική και η.. Ρωσία θα πράξει το ίδιο, σε συνεργασία με εκείνες τις χώρες που διαθέτουν καλές λιμενικές υποδομές.

"Για παράδειγμα, εάν πρόκειται για τη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, τότε είναι η Τουρκία και η Ελλάδα, μάλιστα και οι μεν και οι δε μας προτείνουν τέτοιες δυνατότητες", σύμφωνα με το Ρώσο ναύαρχο, ο οποίος υπενθύμισε ότι έχουν σημαντικά βελτιωθεί και οι σχέσεις της χώρας του με την Ιταλία, "όμως, αυτό αφορά τη Δυτική Μεσόγειο".

Στην Ανατολική Μεσόγειο η Μόσχα διαθέτει από το 1971 τη μόνη πλέον ναυτική βάση της μακριά από τα σύνορά της, στο λιμάνι Ταρτούς της Συρίας, η οποία κάλυπτε παλιά τις ανάγκες της 5ης επιχειρησιακής μοίρας Μεσογείου του σοβιετικού Ναυτικού. Από το 1991 η μοίρα αυτή διαλύθηκε και έκτοτε ακολούθησαν μόνο μεμονωμένες ή συνδυασμένες επισκέψεις ρωσικών πλοίων στην περιοχή.

Το ρωσικό ναυτικό έχει ξεκινήσει εργασίες εκσυγχρονισμού της υπάρχουσας τεχνικής βάσης στο Ταρτούς και εμβάθυνσης του λιμένος, το πρώτο στάδιο των οποίων θα ολοκληρωθεί το 2012.

Πρόθεση του ρωσικού Στόλου είναι να μπορεί να δεχθεί το Ταρτούς βαριά πολεμικά πλοία, καταδρομικά και αεροπλανοφόρα και από τεχνική βάση να μετατραπεί σε πλήρως λειτουργική βάση, γεγονός που επιβεβαιώνει και το ενδιαφέρον της Μόσχας για την ενίσχυση της παρουσίας της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2009 ειχε καταπλεύσει στην ανατολική Μεσόγειο ρωσικό αεροπλανοφόρο, τα αεροσκάφη του οποίου συνεκπαιδεύτηκαν με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη. Λόγω της έκτασης της δημοσιότητας που δόθηκε στο θέμα, είχε ακολουθήσει μικρότερης κλίμακας άσκηση του ρωσικού ναυτικού, σε συνεργασία και με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: