Μόλις 700.000 από τους 6.000.000 πλημμυροπαθείς που χρειάζονται επειγόντως φαγητό και νερό έχουν δεχθεί βοήθεια και η οργή των Πακιστανών διογκώνεται με απρόβλεπτες συνέπειες.
Τρεις εβδομάδες αφότου εκδηλώθηκε ο κατακλυσμός, η ροή της διεθνούς βοήθειας προς το Πακιστάν αυξάνεται με αργούς ρυθμούς. Ο ΟΗΕ έχει συγκεντρώσει περίπου τα μισά από τα 459 εκατ. δολάρια που ζήτησε. Καλλιέργειες έχουν καταστραφεί, οικογένειες έχουν μείνει άστεγες, παιδιά πεινάνε. Οι σκηνές από το Πακιστάν είναι γροθιά στο στομάχι.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις επικρίνουν ως υποτονική την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. Καμία σχέση με την παγκόσμια γενναιοδωρία που ακολούθησε τον σεισμό της Αϊτής και το τσουνάμι του 2004 στον Ινδικό Ωκεανό, επισημαίνουν. Σύμφωνα με τη βρετανική οργάνωση Οxfam, δέκα ημέρες μετά τον σεισμό στην Αϊτή οι διεθνείς δωρητές είχαν κιόλας δώσει βοήθεια 742 εκατ. δολαρίων ενώ είχαν δεσμευτεί να στείλουν άλλα 920 εκατ. Για το Πακιστάν, τα αντίστοιχα ποσά ήταν 45 και 91 εκατ. δολάρια! Μόλις τώρα, τρεις εβδομάδες αφότου εκδηλώθηκε το κακό, αρχίζει κάτι να κινείται. Τι φταίει γι΄ αυτό;
Κατά τους αναλυτές, είναι ένας ολόκληρος συνδυασμός παραγόντων: ο μικρός αριθμός των νεκρών (περίπου 1.500 σύμφωνα με τον προσωρινό απολογισμό, αν και οι αρχές φοβούνται ένα δεύτερο, πολύ μεγαλύτερο κύμα από τις ασθένειες και την πείνα)· η απόσταση του Πακιστάν· το γεγονός ότι το βόρειο ημισφαίριο βρίσκεται σε διακοπές· το πνεύμα και το κλίμα λιτότητας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ· αλλά και οι φόβοι ότι τα χρήματα της ανθρωπιστικής βοήθειας θα καταλήξουν λόγω της διαφθοράς σε τσέπες αξιωματούχων ή θα φτάσουν στα χέρια των Ταλιμπάν.
Οι τελευταίοι προσπαθούν ήδη να εκμεταλλευτούν την κατάσταση όπου 60.000 στρατιώτες έχουν αποσπαστεί για την ανακούφιση των πληγέντων ενώ πολλοί πλημμυροπαθείς είναι εξοργισμένοι με την χαοτική αντίδραση της κυβέρνησης του Αλί Ζαρντάρι. Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, δεκάδες εξτρεμιστές επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα του Σαρμπάντ, περιοχής της επαρχίας Πεσαβάρ. Στις συγκρούσεις 12 Ταλιμπάν έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις αρχές. «Αυτό που με απασχολεί», επισημαίνει ο Τζορτζ Γκραντ, από τη δεξαμενή σκέψης Τhe Ηenry Jackson Society του Λονδίνου, «είναι μήπως το μήνυμα των εξτρεμιστών“η πακιστανική κυβέρνηση σάς εγκατέλειψε όταν τη χρειαζόσασταν περισσότερο”συνδυαστεί με την αίσθηση πως ούτε οι δυτικές κυβερνήσεις νοιάζονται για μας τους αμάχους. Αυτό είναι επικίνδυνο».
Αποκλεισμοί
Καθημερινά, πλημμυροπαθείς αποκλείουν δρόμους και διαμαρτύρονται για την αργή ροή της βοήθειας. Από τις σφοδρές βροχοπτώσεις ήδη δύο εκατομμύρια έχουν μείνει άστεγοι, εκατοντάδες χωριά είναι απομονωμένα, δεκάδες γέφυρες και αυτοκινητόδρομοι έχουν κοπεί στη μέση, χιλιάδες ζώα έχουν πνιγεί- συνολικά έχουν πληγεί 20 εκατομμύρια Πακιστανοί και το ένα πέμπτο της χώρας- μια περιοχή όσο η Αυστρία, η Ελβετία και το Βέλγιο μαζί. Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει πως 3,5 εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν από μολυσματικές ασθένειες, τα νοσοκομεία δεν ξεχειλίζουν μόνο από ασθενείς αλλά πνίγονται και από τις μύγες. Και το μόνο καλό νέο είναι ότι οι μουσώνες δείχνουν σημάδια υποχώρησης.
Ω τι κόσμος μπαμπά....... !!!!
Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010
Η πείνα και η δίψα φουντώνουν την οργή
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου