Εκκληση προς εννέα χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, να επικυρώσουν τη Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών, απηύθηνε προχθες η προπαρασκευαστική επιτροπή της Οργάνωσης Συνθήκης Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών, λίγες ημέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών. «Είναι καιρός τα εννέα κράτη των οποίων η κύρωση θα επιτρέψει να τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών να δείξουν την πολιτική βούληση και να το πράξουν», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής Τιμπόρ Τοθ.
Η Συνθήκη που απαγορεύει τις δοκιμές είτε για στρατιωτικούς είτε για πολιτικούς σκοπούς συνήφθη το 1996 και υπογράφτηκε από 182 χώρες, μεταξύ των οποίων οι πέντε μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις. Επικυρώθηκε από 153, δεν τέθηκε όμως σε ισχύ γιατί απαιτείται η υπογραφή ακόμα εννέα κρατών. Ανάμεσά τους είναι η Βόρεια Κορέα, η Ινδία και το Πακιστάν, τρεις χώρες που από το 1996 κάνουν πυρηνικές δοκιμές και δεν έχουν καν υπογράψει τη Συνθήκη. Οι υπόλοιπες έξι (Κίνα, Αίγυπτος, ΗΠΑ, Ινδονησία, Ιράν και Ισραήλ) έχουν βάλει την υπογραφή τους αλλά δεν έχουν κυρώσει τη Συνθήκη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εκφράσει την πρόθεσή του να την επικυρώσει αλλά θέλει πρώτα η Γερουσία να λύσει το θέμα της Συνθήκης για τη Μείωση των Στρατηγικών Οπλων (START). Η 29η Αυγούστου κηρύχτηκε πέρυσι από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ Διεθνής Ημέρα κατά των Πυρηνικών Δοκιμών. Επελέγη γιατί την ημέρα αυτή του 1949, η ΕΣΣΔ μιμούμενη τις ΗΠΑ έκανε την πρώτη πυρηνική της δοκιμή ξεκινώντας ουσιαστικά την κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών.
Κυριακή 29 Αυγούστου 2010
Ο ΟΗΕ καλεί τους «9» να υπογράψουν τη Συνθήκη Πλήρους Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου