Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Οι πυρκαγιές θα στοιχίσουν στη Ρωσία τουλάχιστον 300 δισ. δολάρια



Οι οικονομικές απώλειες από τις πυρκαγιές άνευ προηγουμένου που σημειώθηκαν φέτος στη Ρωσία ανέρχονται σε τουλάχιστον 300 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 238 δισεκατομμύρια ευρώ), ανακοίνωσαν σήμερα ρώσοι οικολόγοι.

Ο διευθυντής του Ρωσικού Κέντρου για την Προστασία της Φύσης Αλεξέι Ζιμένκο δήλωσε ότι το κόστος από τις πυρκαγιές ανέρχεται σε κατά μέσον όρο 25.000 δολάρια (19.800 ευρώ) ανά εκτάριο, ενώ, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Κέντρο Επίβλεψης των Πυρκαγιών, οργανισμό που συνδέεται με τον ΟΗΕ, οι εκτάσεις που έχουν καεί από τις πυρκαγιές ανέρχονται σε περίπου 10 με 12 εκατομμύρια εκτάρια από την αρχή της χρονιάς.

"Τα ποσά αυτά είναι αστρονομικά", σημείωσε ο Ζιμένκο σε συνέντευξη Τύπου, εξηγώντας ότι στον υπολογισμό αυτό λαμβάνεται υπόψη το κόστος της αναδάσωσης και της αξίας στην αγορά της ξυλείας που χάθηκε, αλλά όχι οι οικολογικές απώλειες, όπως η καταστροφή οικοσυστημάτων και ο θάνατος ζώων.

Οι οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος κατηγόρησαν επίσης τις ρωσικές αρχές ότι υποβάθμισαν το εύρος της καταστροφής.

"Δυστυχώς τα επίσημα δεδομένα περιορίζουν στο τριπλάσιο με δεκαπλάσιο το εύρος των πυρκαγιών", σημειώνουν σε κοινή τους ανακοίνωση η οργάνωση του Ζιμένκο, η Greenpeace Russie και το WWF.

"Οι τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν στη φύση στα εδάφη αυτά και στην οικονομία της χώρας δεν έχουν ληφθεί υπόψη", προσθέτουν.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων, περίπου ένα εκατομμύριο εκτάρια καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: